ZAGREB, 24. srpnja (Hina) - Iako su ribe i razni mekušci glavni izvor hrane iz mora, u novije vrijeme na jelovnicima mnogih restorana sve se više pojavljuju i različite alge kao kvalitetna i nadasve zdrava hrana.
ZAGREB, 24. srpnja (Hina) - Iako su ribe i razni mekušci glavni
izvor hrane iz mora, u novije vrijeme na jelovnicima mnogih
restorana sve se više pojavljuju i različite alge kao kvalitetna i
nadasve zdrava hrana. #L#
Alge su, ako niste znali, vrlo raširena skupina biljaka koja živi
uglavnom u moru i slatkoj vodi. Većina algi ima sposobnost
fotosinteze, što znači da koristeći sunčevu svjetlost mogu
proizvoditi hranjive sastojke iz vode. Alge mogu biti različitih
veličina, od vrlo sitnih, mikroskopskih do vrlo velikih,
primjerice, do deset metara kakva je alga zvana kelp.
Uporaba algi i preparata od algi poznata je od davnina, pa se i danas
koristi u mnogim azijskim nacionalnim kuhinjama. Na alge su
naletjeli mnogi od onih koji su ušli u kineske, japanske ili
korejske restorane. U kulinarstvu se najviše koriste tzv.
makroalge. To je skupina algi koji zapažamo kao biljnu masu na
morskom ili jezerskom dnu. Obično ih zovemo "morskom travom". Sve
se više koriste umjetno uzgojene alge. Najviše se rabe alge čudna
imena: nori, walame i kombu.
Umjesto svinjetine, jedite alge - zdravije je!
(Hina) ld ld
(Hina) ld ld