ZAGREB/MUENSTER, 11. srpnja (Hina) - Njemački nutricionisti i kemičari otkrili su tvar koja može pojačati slan, sladak ili ljut okus nekog jela.
ZAGREB/MUENSTER, 11. srpnja (Hina) - Njemački nutricionisti i
kemičari otkrili su tvar koja može pojačati slan, sladak ili ljut
okus nekog jela. #L#
Alapiridain je prva poznata tvar koja utječe na više od jednog
osjetila za okus, objavili su znanstvenici muensterskog
sveučilišta u stručnom časopisu Chemical Senses.
Za razliku od dosad poznatih pojačivača okusa, poput glutamata,
alapiridain nema vlastiti okus pa se može dodavati različitim
jelima, objasnio je znanstvenik Thomas Hofmann. Tvar, međutim ne
djeluje na kiselo i gorko, kao što su primjerice okus limunova soka
ili kave.
Novootkrivena tvar mogla bi ljudima, koji zbog zdravstvenih
razloga smiju konzumirati minimalne količine šećera, koristiti za
pojačanje slatkog okusa, a uz to se može koristiti i kao zamjena za
glutamat.
(Hina) kt dgk
(Hina) kt dgk