PARIZ, 22. lipnja (Hina/AP) - Nekoliko tjedana uoči odlaska na godišnji odmor, dok ponegdje vladaju pasje vrućine, evo nekoliko preporuka nutricionista koje vam mogu biti korisne.
PARIZ, 22. lipnja (Hina/AP) - Nekoliko tjedana uoči odlaska na
godišnji odmor, dok ponegdje vladaju pasje vrućine, evo nekoliko
preporuka nutricionista koje vam mogu biti korisne. #L#
Jako je važno puno piti. Obično se preporučuje piti litru i pol vode
na dan. Na visokim temperaturama pijte i više kako biste
nadoknadili veći gubitak tekućine zbog znojenja. Ne čekajte da
ožednite kako biste pili.
Općenito, odraslima se savjetuje da izbjegavaju izlaganje suncu,
prevelike količine hrane, alkohola te prevelike tjelesne napore.
Odjeća mora biti lagana i prozračna - od pamuka i lana, a ne od
najlona ili sintetike.
Da bi se spriječio toplinski udar, djeci mlađoj od pet godina i
starijim osobama mora se davati tekućina.
Mrkva, špinat, marelice, breskve, i slično voće i povrće
zahvaljujući visokom sadržaju beta-karotena, pomažu da se koža
pripremi za sunce. Jedite ih sirove ili iscijeđene u sok, jer se
kuhanjem djelomice uništava beta-karoten i drugi vitamini. Ipak,
pripazite: marelice i mrkva ne mogu zamijeniti kreme za sunčanje i
ne štite od kobnog utjecaja dužeg izlaganja suncu.
Naprotiv, neke se namirnice ne preporučuju kod izlaganja suncu.
Izbjegavajte veće količine celera, peršina, komorača i smokava,
ako ne želite imati neugodne alergijske reakcije.
Za osvježenje radije pojedite lagani voćni umjesto mliječnog
sladoleda. Napokon, nakon obilnih i masnih obroka, pričekati tri
sata prije nego se pođete kupati.
(Hina) vrad dgk
(Hina) vrad dgk