NEW YORK, 25. ožujka (Hina/Reuters) - Redovito konzumiranje malih količina alkohola, od jedne do šest čaša na tjedan, može smanjiti opasnost od gubitka pamćenja u starijoj dobi, piše "Journal of the American Medical
Association".
NEW YORK, 25. ožujka (Hina/Reuters) - Redovito konzumiranje malih
količina alkohola, od jedne do šest čaša na tjedan, može smanjiti
opasnost od gubitka pamćenja u starijoj dobi, piše "Journal of the
American Medical Association".#L#
Najnovija otkrića navode na zaključak da ono što je dobro za srce
može biti dobro i za mozak, smatraju dr. Kenneth J. Mukamal i
njegovi kolege iz Medicinskoga centra Beth Israel Deaconess.
Unatoč tome, ispijanje makar i malo više od te umjerene količine
alkohola može izazvati povećanje opasnosti od demencije.
U najnovijem istraživanju uspoređene su navike 373 osobe u dobi od
65 godina ili starije, koje nisu patile od demencije, s navikama 373
osobe slične dobi kod kojih se razvila staračka demencija.
Rezultati istraživanja pokazuju da su osobe koje su pile od jedne do
šest čaša alkoholnih pića na tjedan upola manje izložene opasnosti
od razvoja demencije od onih koje uopće nisu pile alkoholna pića.
Osim toga, kod osoba koje tvrde da piju manje od jedne čaše
alkoholnog pića na tjedan utvrđeno je da postoji malo manja
opasnost od demencije nego kod osoba koje uopće ne piju alkohol. Pri
tome se jednim pićem smatra 3,5 decilitara piva, 1,7 decilitara
vina ili jedna čašica žestokog pića.
S druge strane, osobe koje popiju najmanje 14 alkoholnih pića na
tjedan izloženije su opasnosti od pojave demencije od onih koje
uopće ne piju alkohol.
Dr. Mukamal objašnjava da učestalo konzumiranje alkohola izaziva
smanjivanje mozga i može štetno djelovati na živčane stanice.
Čini se da pivo, vino i žestoka pića u umjerenim količinama jednako
štite od pojave demencije, ali dr. Mukamal upozorava da rezultati
prijašnjih istraživanja pokazuju da je vino najkorisnije.
(Hina) rug vm/kga
(Hina) rug vm/kga