Po riječima Ante Mihića, predsjednika Ceha ugostitelja Hrvatske i Županijske obrtničke komore, cilj je manifestacije vratiti na jelovnike dalmatinskih restorana tradicionalna jela koja će se tijekom čitave godine nuditi domaćim i stranim gostima, kao i produžiti sezonu na šibenskom području.
"Od Pule do Dubrovnika restorani i konobe nude isti jelovnik. Želimo gastronomsku ponudu obogatiti izvornim mediteranskim jelima, po kojima ćemo biti prepoznatljivi", rekao je Mihić na konferenciji za novinare održanoj danas uoči početka manifestacije.
Pod motom "Naše malo veliko blago" Tjedan gastronomije održava se u Šibensko-kninskoj županiji već sedmu godinu, ali prvi put ove godine nema natjecateljski karakter.
"Ovo je po mnogo čemu jedinstvena manifestacija među hrvatskim ugostiteljima. Od danas pa do subote, 4. prosinca, restorani i konobe u Šibeniku, Vodicama, Tribunju, Srimi, Murteru, Zatonu, Primoštenu, Skradinu, Brodarici, Betini, Jezerima, Rogoznici i Drnišu nudit će na svojim jelovnicima najmanje po tri izvorna dalmatinska jela po cijeni do 40 kuna, uz isključivo šibenska vina", rekao je Josip Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Šibensko-kninske županije.
Dodao je kako će za rižoto od plodova mora na završnoj večeri u vodičkom hotelu "Imperijalu", za koji šibenski ugostitelji vjeruju da će biti najveći dosad pripremljen u Hrvatskoj, biti upotrebljeno 350 kilograma namirnica. Rižoto će se pripremati u tavi promjera tri metra, koju je za ovu prigodu ustupilo Poglavarstvo grada Buzeta.