Prošlog mjeseca u bivšoj pizzeriji u ribarskom mjestu na otoku Ugljanu otvoren je prvi Srdela Snack u kojem se služe svježe ulovljene srdele, inčuni, skuše, tuna, uz vino iz obližnjih vinograda na kopnu, piše Reuters i prenosi izjavu vlasnika zalogajnice Đenka Perina koji kaže da su klijenti oduševljeni i da se posao učetverostručio u proteklih mjesec dana.
Zamisao je potekla od Ante Kolege profesora agronomije koji je, uvjeren u prehrambenu vrijednost srdela zatražio od Perina da provjeri novi jelovnik, navodi agencija. Kolega, čiji je projekt dobio državnu potporu, želi Srdela Snack kao izvorni mediteranski obrok u slijedećih pet godina proširiti ne samo po turističkim mjestima na obali nego i po cijeloj zemlji i nada se da će Srdela Snack postati lanac koji bi i do 1000 prodajnih mjesta, navodi agencija.
Hrvatsku je obalu možda teško nadmašiti po prirodnim ljepotama ali se turisti često žale ne nepostojanje njenog vlastitog gastronomskog identiteta te da često nudi samo skupu ribu i jeftino meso s roštilja, piše agencija i napominje kako se projektom Srdela Snack to želi promijeniti.