Propisi se odnose na veličinu, sastojke, temperaturu pećnice i način pripreme.
Pizza ne smije biti promjera većeg od 35 centimetara, debljina u sredini mora biti 0,3 cm, a tijesto sa strane ne smije biti više od 2 centimetra.
Prema napucima, na pizzu moraju ići svježe rajčice, bosiljak i sir mozzarella Buffalo, a točno su određeni i tip brašna, kvasca i maslinova ulja.
Pizze se moraju peći u krušnoj peći na drva, na temperaturi od 485 Celzijevih stupnjeva.
"Ovo je važan korak naprijed u borbi protiv međunarodnih gastronomskih pirata", kaže se u priopćenju poljoprivredne organizacije Coldiretti.
Smjernice za pripremu pizze izdane su 25. svibnja u sklopu globalne kampanje talijanskoga ministarstva poljoprivrede koje želi zaštititi tipičnu talijansku hranu od stranih imitacija.
Iako je podrijetlo pizze zapravo nepoznato, pizza je talijanska riječ za pitu, a vjeruje se da je potekla iz Napulja prije otprilike tisuću godina.