Forumi malog gospodarstva, kao zajednički projekt Komore i HUP-a, prvi put su održani lani, a ove godine tema im je "Ekološki proizvodi i turizam u malom poduzetništvu".
Prvi u nizu od šest foruma održat će se sutra u Puli, slijede Zadar i Split tijekom lipnja, te Bjelovar, Slavonski Brod i Zagreb na jesen.
Cilj ovogodišnjih skupova je promocija mogućnosti proizvodnje i plasmana hrvatskih ekoloških proizvoda kroz turizam, pogotovo kroz male i obiteljske hotele.
Ovaj vid gastronomske i turističke ponude glavni je trend na europskom turističkom tržištu, rekao je predsjednik Udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić. Po njegovim ocjenama, potencijal plasmana hrvatskih ekoloških prehrambenih proizvoda u turizam je u izgradnji 1.000 do 1.500 malih hotela, sa 150 tisuća kreveta koliko ih po njegovom mišljenju sada nedostaje Hrvatskoj turističkoj ponudi.
Održavanje foruma podržali su i direktor Sektora za gospodarstvo HGK Milivoj Jurišić te proizvođač eko žitarica Željko Mavrović. Po podacima koje je iznio Jurišić, u Hrvatskoj je 1.500 hektara zemljišta certificirano za ekološku proizvodnju, dok su u zemljama u našem susjedstvu te površine znatno veće - u Sloveniji, primjerice, 15.000 hektara, dok se u Italiji eko - proizvodnjom hrane bavi 57 tisuća proizvođača sirovina i 4.000 prerađivača.