Obje studije objavljene u časopisu Annals of Internal Medicine ustanovile su da oni koji drže dijetu s niskim unosom ugljikohidrata, kakvu je popularizirao pokojni dr. Robert Atkins, izgube u šest mjeseci više kilograma nego oni koji jedu smanjenu količinu masnoća. Osim toga, njima se snizi i tzv. loš kolesterol, HDL te trigliceridi.
Studija koju su proveli istraživači s filadelfijskoga medicinskoga centra pratila je svoja 132 ispitanika godinu dana i ustanovila da su obje skupine do kraja 12. mjeseca jednako izgubile na težini, ali da su oni koji su jeli manje ugljikohidrata i dalje imali nižu razinu HDL-a i triglicerida.
Kritičari Atkinsove metoda upozoravaju da još treba provjeriti dugoročno djelovanje takve dijete s puno masnoća, osobito na srce, iako kratkoročno dobro djeluje.
Stručnjaci upozoravaju da ljudi koji žele izgubiti na težini moraju izabrati onu dijetu na kojoj mogu ostati duže i istovremeno redovito vježbati.