LONDON, 17. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Britanski znanstvenici otkrili su zašto je prehrana bogata zelenim povrćem dobra za suzbijanje raka: tvari koje nastaju preradom i probavom kupusa ili prokulica mogu uništiti stanice raka,
zaustavljajući njihovo nekontrolirano množenje.
LONDON, 17. svibnja 2004. (Hina/dpa) - Britanski znanstvenici otkrili
su zašto je prehrana bogata zelenim povrćem dobra za suzbijanje raka:
tvari koje nastaju preradom i probavom kupusa ili prokulica mogu
uništiti stanice raka, zaustavljajući njihovo nekontrolirano
množenje.#L#
To omogućuju tvari koje kupusu i sličnom povrću daju blago gorak
okus.
Spomenuti mehanizam djeluje poput nekih modernih lijekova, rekao je
Ian Johnson iz britanskoga Instituta za istraživanje hrane koji je
predvodio znanstvenike zaslužne za ovo otkriće.
Studija objavljena u časopisu Carcinogenesis, pokazuje da sinigrin,
kemikalija pronađena u kupusu i sličnom povrću u preradi i probavi
pretvara se u alil-isotiocianat (AITC).
"Laboratorijski smo utvrdili da AITC ometa razmnožavanje stanica raka
debelog crijeva", rekao je Johnson. "Umjesto da se stanice beskonačno
množe, nastupa apoptoza, odnosno proces samouništenja stanice", dodao
je.
Normalne stanice programirane su tako da na kraju njihova životnog
ciklusa počinje proces njihova samouništenja, no kad se taj proces
poremeti, stanica se nastavlja nekontrolirano dijeliti, što rezultira
tumorom. Znanstvenici, među ostalim, žele otkriti lijek koji bi
stanicama vratio normalno ponašanje, a čini se da im baš to daje
AITC.
Već je otprije poznato da prehrana bogata voćem i povrćem može
smanjiti rizik od raka, ali je dosad bio nepoznat način na koji zeleno
povrće smanjuje taj rizik.
(Hina) xbcav ydgk
(Hina) xbcav ydgk