BRUXELLES, 30. travnja 2004. (Hina/AFP) - Ispunjavanje standarda o sigurnosti hrane ostaje najvažnijim problemom u 10 država koje u subotu postaju članice Europske unije (EU) budući još ne ispunjavanju sve sanitarne uvjete,
upozoravaju EU stručnjaci.
BRUXELLES, 30. travnja 2004. (Hina/AFP) - Ispunjavanje standarda o
sigurnosti hrane ostaje najvažnijim problemom u 10 država koje u
subotu postaju članice Europske unije (EU) budući još ne ispunjavanju
sve sanitarne uvjete, upozoravaju EU stručnjaci.#L#
Europska komisija još krajem prošle godine napravila je popis
propusta u zemljama kandidatima u području udovoljavanja propisima o
sigurnosti hrane za potrošače, koji su uključivali higijenske
standarde u klaonicama i mliječnim industrijama te nedostatak nadzora
nad veterinarskim praksama.
Otada je mnogo kompanija u istočnoj Europi zatvoreno, primjerice u
Češkoj 586, a u Slovačkoj 217. No, problem i dalje postoji. Komisija
je izvijestila da osam posto prehrambenih kompanija u "Novoj Europi"
ne udovoljava EU sanitarnim standardima, koji su među najoštrijima u
svijetu. Te brojke odnose se samo na velike tvrtke, a ne obuhvaćaju
manje poduzetnike, kojima su standardi nešto niži, kao i u EU.
Komisija je dijelu kompanija koje nisu udovoljile traženim
standardima dala prijelazno razdoblje u kojem moraju poboljšati uvjete
proizvodnje. Tim će kompanijama u tome razdoblju biti dozvoljena
prodaja samo na nacionalnom tržištu, pri čemu svoje proizvode moraju
posebno označiti.
I dok u Komisiji tvrde da je 10 novih članica postiglo značajan
napredak, neki europski parlamentarci ne slažu se s time. "Zemlje
kandidati nisu sigurnost hrane postavile prioritetom, iako su znale da
se to očekivalo od njih", izjavila je članica parlamenta iz Njemačke
Dagmar Roth-Behrendt.
Poljska, značajan poljoprivredni proizvođač, jedna je od najboljih
primjera. Na Komisijinoj listi kompanija koje nisu udovoljile EU
standardima u području hrane, od 1.006 kompanija čak 721 dolazi iz
Poljske. Uglavnom je riječ o klaonicama. Mnoge od njih su stare i
nemaju hladnjaka, što povećava rizik od kontaminacije hrane opasnim
bakterijama poput salmonele.
Dodatno, u toj zemlji krše se i druge EU norme u području hrane.
Primjerice,18 posto proizvedenog mlijeka u Poljskoj ne udovoljava EU
zahtjevima. Monitoring je neadekvatan u svim zemljama kandidatima, jer
se mikrobiološke analize često ne provode zbog skupoće, a žitarice,
voće i povrće sadrži puno tragova pesticida.
Još jedan problem je i nedostatan veterinarski nadzor bolesti
kravljeg ludila (BSE). Mnogi inspektori ponašaju se kao u komunizmu,
ne pridajući pozornost detaljima, a u tom području detalji su vrlo
važni. "Nemamo garancija da se praćenje BSE provodi u Češkoj i
Poljskoj kako bi trebalo", upozorila je Roth-Behrendt.
Kao rezultat toga, EU si je ostavila pravo da podigne barijere kako
bi se zaštitila. Jedna od mjera je i zabrana prodaje potencijalno
opasnih proizvoda na vrlo unosnom jedinstvenom tržištu.
(Hina)xsbo yvmo
(Hina)xsbo yvmo