ZAGREB/LONDON, 8. travnja 2004. (Hina) - Prije samo nekoliko mjeseci Francuzi su osim zbog intervencije u Iraku Amerikance vrijeđali i kao kulinarske primitivce, a sada slavni francuski kuhar pruža ruku pomirnicu američkim kolegama i
poziva ih da svoju multikulturalnu mudrost u kuhinji prenesu na europske kulinarske stručnjake.
ZAGREB/LONDON, 8. travnja 2004. (Hina) - Prije samo nekoliko mjeseci
Francuzi su osim zbog intervencije u Iraku Amerikance vrijeđali i kao
kulinarske primitivce, a sada slavni francuski kuhar pruža ruku
pomirnicu američkim kolegama i poziva ih da svoju multikulturalnu
mudrost u kuhinji prenesu na europske kulinarske stručnjake.#L#
"Amerika ima veoma integriranu kuhinju, baš kao i kulturu", rekao je
u intervjuu za Reuters Raymond Blanc, najveći svjetski kuhar koji živi
i radi u Britaniji.
"Po tome je ona bolja nego ono što mi imamo. Možda možemo nešto od
njih naučiti", dodao je.
Kako bi ohrabrio prekoatlantsku suradnju, Blanc je odlučio ugostiti
konferenciju "Američka prehrambena revolucija", na kojoj će tjedan
dana, od 15. do 21. travnja raspravljati američki, britanski i
francuski kuhari i predstavnici poljoprivrednika, prerađivačke
industrije i prodavača.
Konferencija će se održati u slavnom Blancovu restoranu iz 15.
stoljeća "Le Manoir aux Quat' Saisons" na jugu Engleske, a želja joj
je pokazati ono što on naziva "sjajnim utjecajem" Amerike na globalni
kulinarski krajobraz.
Među kuharima s popisa gostiju veliki je Thomas Keller iz restorana
"French Laundry" u kalifornijskome vinogorju, Alice Waters, vlasnica
kalifornijskoga restorana "Chez Panisse" te Charlie Palmer iz
restorana "Aureole" u New Yorku i Las Vegasu.
"Ti američki kuhari koji su učili od francuskih kolega, sada su
razvili vlastitu kuhinju koja odražava njihovo multikulturalno
društvo, to je fuzijsko kulinarstvo", hvali ih Blanc.
"Ima latinskoameričke korijene, i južnoameričke i talijanske i
francuske, sve to. Oni su u svoju kuhinju uspjeli integrirati sve te
utjecaje. Ona slavi razlike, a harmonična je".
"Mi to u Engleskoj nismo uspjeli. Mi ovdje imamo izvrsnih
talijanskih, tajlandskih i indijskih restorana, ali teško ćete naći
restoran koji je potpuno integrirao utjecaje multikulturalnoga društva
u kojem živimo".
Blanc priznaje da će se Britanci možda šokirati, Francuzi pogotovo,
kad čuju da hvali kulinarstvo Amerike, domovine McDonald'sa i Dunkin'
Donutsa.
"Naravno, Amerika je poznatija kao zemlja hranomrzaca", kaže.
"Genetsko modificiranje i intenzivno poljodjelstvo 99 su posto njezina
poljoprivrednoga uzgoja.
"Ali ti američki kuhari stvorili su raznoliku i harmoničnu
gastronomsku jezgru. Što je još važnije, stvorili su jezgru održive
poljoprivrede. Surađuju s lokalnim farmerima i sami uzgajaju hranu",
kaže Blanc koji drži da je to smjer budućega razvoja.
"U tlu su korijeni gastronomije - ona dolazi od stotina i tisuća
malih farmera i proizvođača".
On želi da na njegovoj svetkovini prehrambene revolucije kuhari
ponovno otkriju vezu s hranom koju pripremaju, a potrošači s hranom
koju jedu.
Raymond Blanc želi svojom konferencijom uvjeriti britanske i
francuske kuhare da treba inzistirati na tome da ono što kupuju bude
lokalno, proizvedeno u skladu s najvišim standardima, od najboljih
biljaka i najboljeg sjemena.
"Prije smo odvajali hranu od života, svodili smo je na praktično, na
zadovoljavanje primarnih potreba, ali potrošač je osvijestio njezinu
vezu sa zdravljem, s okolišem i s društvom u kojem živimo", rekao je
za Reuters.
Raymond Blanc rođen je u Besan?onu u Francuskoj 1949., a smatraju ga
vodećim svjetskim kuharom. Njegova karakteristična kuhinja doživjela
je pohvale svih nacionalnih i međunarodnih gastronomskih vodiča.
U Englesku je došao 1972. i zaposlio se kao konobar u restoranu "Rose
Revived" kraj Witneya. Kad se ondje razbolio glavni kuhar, Blanc je
preuzeo stvar i restoran je ušao u Michelinov gastronomski vodič.
Svoj prvi restoran, "Les Quat' Saisons" u Summertownu u Oxfordu Blanc
je otvorio s 28 godina.
Životni je san ostvario 1984. otvaranjem harmonična spoja hotela i
restorana "Le Manoir aux Quat' Saisons" u Great Miltonu u Oxfordu.
Godine 1991. ustanovio je u Le Manoiru školu L' Ecole de Cuisine u
koju poziva i amatere entuzijaste i profesionalne kuhare.
Zadnjih je nekoliko godina Blanc napisao niz bestselera: Cooking For
Friends', 'A Blanc Christmas', 'Recipes from Le Manoir aux Quat'
Saisons' a najnoviji u je uspjeh knjiga 'Blanc Vite'.
(Hina) xvm ydgk
(Hina) xvm ydgk