FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJBOLJI FRANCUSKI KUHAR PREPOZNAO AMERIČKU PREHRAMBENU REVOLUCIJU

Autor: ;DGER;
ZAGREB/LONDON, 8. travnja 2004. (Hina) - Prije samo nekoliko mjeseci Francuzi su osim zbog intervencije u Iraku Amerikance vrijeđali i kao kulinarske primitivce, a sada slavni francuski kuhar pruža ruku pomirnicu američkim kolegama i poziva ih da svoju multikulturalnu mudrost u kuhinji prenesu na europske kulinarske stručnjake.
ZAGREB/LONDON, 8. travnja 2004. (Hina) - Prije samo nekoliko mjeseci Francuzi su osim zbog intervencije u Iraku Amerikance vrijeđali i kao kulinarske primitivce, a sada slavni francuski kuhar pruža ruku pomirnicu američkim kolegama i poziva ih da svoju multikulturalnu mudrost u kuhinji prenesu na europske kulinarske stručnjake.#L# "Amerika ima veoma integriranu kuhinju, baš kao i kulturu", rekao je u intervjuu za Reuters Raymond Blanc, najveći svjetski kuhar koji živi i radi u Britaniji. "Po tome je ona bolja nego ono što mi imamo. Možda možemo nešto od njih naučiti", dodao je. Kako bi ohrabrio prekoatlantsku suradnju, Blanc je odlučio ugostiti konferenciju "Američka prehrambena revolucija", na kojoj će tjedan dana, od 15. do 21. travnja raspravljati američki, britanski i francuski kuhari i predstavnici poljoprivrednika, prerađivačke industrije i prodavača. Konferencija će se održati u slavnom Blancovu restoranu iz 15. stoljeća "Le Manoir aux Quat' Saisons" na jugu Engleske, a želja joj je pokazati ono što on naziva "sjajnim utjecajem" Amerike na globalni kulinarski krajobraz. Među kuharima s popisa gostiju veliki je Thomas Keller iz restorana "French Laundry" u kalifornijskome vinogorju, Alice Waters, vlasnica kalifornijskoga restorana "Chez Panisse" te Charlie Palmer iz restorana "Aureole" u New Yorku i Las Vegasu. "Ti američki kuhari koji su učili od francuskih kolega, sada su razvili vlastitu kuhinju koja odražava njihovo multikulturalno društvo, to je fuzijsko kulinarstvo", hvali ih Blanc. "Ima latinskoameričke korijene, i južnoameričke i talijanske i francuske, sve to. Oni su u svoju kuhinju uspjeli integrirati sve te utjecaje. Ona slavi razlike, a harmonična je". "Mi to u Engleskoj nismo uspjeli. Mi ovdje imamo izvrsnih talijanskih, tajlandskih i indijskih restorana, ali teško ćete naći restoran koji je potpuno integrirao utjecaje multikulturalnoga društva u kojem živimo". Blanc priznaje da će se Britanci možda šokirati, Francuzi pogotovo, kad čuju da hvali kulinarstvo Amerike, domovine McDonald'sa i Dunkin' Donutsa. "Naravno, Amerika je poznatija kao zemlja hranomrzaca", kaže. "Genetsko modificiranje i intenzivno poljodjelstvo 99 su posto njezina poljoprivrednoga uzgoja. "Ali ti američki kuhari stvorili su raznoliku i harmoničnu gastronomsku jezgru. Što je još važnije, stvorili su jezgru održive poljoprivrede. Surađuju s lokalnim farmerima i sami uzgajaju hranu", kaže Blanc koji drži da je to smjer budućega razvoja. "U tlu su korijeni gastronomije - ona dolazi od stotina i tisuća malih farmera i proizvođača". On želi da na njegovoj svetkovini prehrambene revolucije kuhari ponovno otkriju vezu s hranom koju pripremaju, a potrošači s hranom koju jedu. Raymond Blanc želi svojom konferencijom uvjeriti britanske i francuske kuhare da treba inzistirati na tome da ono što kupuju bude lokalno, proizvedeno u skladu s najvišim standardima, od najboljih biljaka i najboljeg sjemena. "Prije smo odvajali hranu od života, svodili smo je na praktično, na zadovoljavanje primarnih potreba, ali potrošač je osvijestio njezinu vezu sa zdravljem, s okolišem i s društvom u kojem živimo", rekao je za Reuters. Raymond Blanc rođen je u Besan?onu u Francuskoj 1949., a smatraju ga vodećim svjetskim kuharom. Njegova karakteristična kuhinja doživjela je pohvale svih nacionalnih i međunarodnih gastronomskih vodiča. U Englesku je došao 1972. i zaposlio se kao konobar u restoranu "Rose Revived" kraj Witneya. Kad se ondje razbolio glavni kuhar, Blanc je preuzeo stvar i restoran je ušao u Michelinov gastronomski vodič. Svoj prvi restoran, "Les Quat' Saisons" u Summertownu u Oxfordu Blanc je otvorio s 28 godina. Životni je san ostvario 1984. otvaranjem harmonična spoja hotela i restorana "Le Manoir aux Quat' Saisons" u Great Miltonu u Oxfordu. Godine 1991. ustanovio je u Le Manoiru školu L' Ecole de Cuisine u koju poziva i amatere entuzijaste i profesionalne kuhare. Zadnjih je nekoliko godina Blanc napisao niz bestselera: Cooking For Friends', 'A Blanc Christmas', 'Recipes from Le Manoir aux Quat' Saisons' a najnoviji u je uspjeh knjiga 'Blanc Vite'. (Hina) xvm ydgk

(Hina) xvm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙