BOSTON, 24. ožujka 2004. (Hina/dpa) - Dijeta siromašna ugljikohidratima poput Atkinsove može izazvati promjene raspoloženja i depresiju zbog koje se oni koji se bore s viškom kilograma mogu osjećati kao "emocionalni zombiji",
ustvrdili su ovih dana istraživači.
BOSTON, 24. ožujka 2004. (Hina/dpa) - Dijeta siromašna
ugljikohidratima poput Atkinsove može izazvati promjene raspoloženja i
depresiju zbog koje se oni koji se bore s viškom kilograma mogu
osjećati kao "emocionalni zombiji", ustvrdili su ovih dana
istraživači.#L#
Kontroverzna Atkinsova dijeta bogata bjelančevinama i siromašna
ugljikohidratima, već je izazvala kritike brojnih liječnika koji se
boje da bi mogla povećavati opasnost od dugotrajnih zdravstvenih
problema poput oštećenja bubrega, visokog kolesterola ili dijabetesa.
Sada su nova istraživanja provedena u Americi pokazala da bi mogla
utjecati na duševno zdravlje i uzrokovati mrzovolju, umor i
bezvoljnost.
Dr. Judith Wurtman i njezini kolege iz istraživačkog centra
Tehnološkog instituta u Massachusettsu utvrdili su da mozak prestaje
regulirati serotonin kad osoba prestane jesti ugljikohidrate.
Serotonin podiže raspoloženje i smanjuje apetit, a unošenjem
ugljikohidrata prirodno se potiče njegova proizvodnja. Antidepresivi,
primjerice, čine serotonin aktivnijim u mozgu i pomažu regulirati
raspoloženje. No ugljikohidrati prirodno potiču rast razine serotonina
pa on djeluje kao svojevrsno prirodno umirujuće sredstvo.
Istraživanjem je ispitana razina serotonina u mozgu 100 dobrovoljaca
koji su bili na različitim dijetama, neki su jeli mnogo mesa i drugih
proteina, a neki više ugljikohidrata, odnosno kruha i žitarica.
Pokazalo se da mozak stvara serotonin samo kada osoba jede
ugljikohidrate iz šećera ili škroba. No prema riječima istraživača,
sve se pokreće samo onda ako se ugljikohidrati konzumiraju s vrlo malo
ili nimalo bjelančevina.
Ovo otkriće može objasniti zašto osoba koja pojede velik odrezak i
dalje osjeća glad: mozak ne proizvodi dovoljno serotonina koji utječe
na smanjenje apetita.
Budući da žene imaju manje serotonina u mozgu nego muškarci, dijeta u
kojoj ima malo hrane koja potiče njegovu proizvodnju može uzrokovati
njihovu razdražljivost. Prema riječima dr. Wurtman, neki su ljudi
pravi ovisnici o ugljikohidratima i imaju potrebu pojesti određenu
količinu kako bi njihovo raspoloženje bilo stabilno. Oni osjećaju
promjenu raspoloženja, najčešće kasno popodne ili navečer, a s tom
promjenom dolazi i potreba da pojedu nešto slatko ili puno škroba.
Istraživači tvrde da će osoba koja jede bjelančevine kada ima potrebu
za ugljikohidratima postati mrzovoljna, razdražljiva i umorna.
No isto tako, pojedemo li nešto bogato masnoćama poput mesa i sira
dodatno će se stvoriti osjećaj umora, letargije i apatije. Prema
riječima istraživača, konzumiranje puno masnoća učinit će nas
"emocionalnim zombijima".
"Kada nekome oduzimate ugljikohidrate, to je kao da osobi u pustinji
uzmete vodu", tvrde istraživači dodajući da je serotonin ključan za
kontrolu apetita i zaustavljanje prejedanja, ali i za reguliranje
raspoloženja.
(Hina) xbr ydgk
(Hina) xbr ydgk