VINKOVCI, 12. veljače 2004. (Hina) - Knjiga recepata jela starog Rima "Olivijina cibalitanska kuharica" autorice Ivane Ožanić predstavljena je večeras u hotelu "Plus" u šumi Kunjevci kod Vinkovaca.
VINKOVCI, 12. veljače 2004. (Hina) - Knjiga recepata jela starog Rima
"Olivijina cibalitanska kuharica" autorice Ivane Ožanić predstavljena
je večeras u hotelu "Plus" u šumi Kunjevci kod Vinkovaca.#L#
U knjizi tiskanoj u izdanju Gradskog muzeja Vinkovci nalazi se 20
recepata rimskim autora Apicija i Katona. Recepti su na latinskom
jeziku, a uz prijevod na hrvatski je i naputak za pripremu prilagođenu
današnjoj kuhinji. U uvodu knjige predstavljeni su običaji za stolom i
u prehrani starih Rimljana.
Pored autorice o knjizi su govorili ravnatelj vinkovačkog Gradskog
muzeja Stjepan Jozić i arheologinja Ivana Iskra Janošić, prigodno
odjeveni u rimske toge i tunike.
Predstavljanje knjige praćeno je zabavom "Proslava februarskih Ida",
tijekom koje su brojni posjetitelji mogli i kušati jela iz doba
Rimljana.
Kao popratna priredba održana je modna revija Škole za tekstil, dizajn
i primjenjenu umjetnost iz Osijeka.
Na području današnjih Vinkovaca, u doba rimskog carstva u 2. stoljeću
nakon Krista osnovano je veliko gradsko naselje, koje za vladavine
cara Karakale (198.-217.) dobiva status kolonije - Colonija Aurelija
Cibalaje, koja se prostirala na površini od 568 tisuća četvornih
metara. Colonija Aurelija Cibalaje postala je važnim rimskim
uporištem u kojem su rođena i dva rimska cara, Valentinijan (321.) i
Valens (328.).
(Hina) xžd yjn
(Hina) xžd yjn