ZAGREB, 12. veljače 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva objavilo je danas Poziv za podnošenje ponuda za subvencioniranje troškova otkupa utovljene junadi i svinja, koje će Ministarstvo
subvencionirati, s ciljem rješavanja privremenih poteškoća u plasmanu utovljene junadi i svinja.
ZAGREB, 12. veljače 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodnog gospodarstva objavilo je danas Poziv za podnošenje
ponuda za subvencioniranje troškova otkupa utovljene junadi i svinja,
koje će Ministarstvo subvencionirati, s ciljem rješavanja privremenih
poteškoća u plasmanu utovljene junadi i svinja.#L#
Ministarstvo će sufinancirati troškove interventnog otkupa utovljene
junadi i svinja i skladištenja tako dobivenog mesa. Otkupna cijena
utovljene junadi - muška grla iznad 550 kilograma je najmanje 21 kunu
za kilogram tople polovice randmana 56 posto ili 11,76 kuna po
kilogramu žive vage, a za ženska grla iznad 500 kilograma najmanje 20
kn/kg tople polovice randmana 56 posto (oko 11,2 kune/kg žive vage).
Utovljene svinje iznad 100 kilograma otkupljivat će se po 0,17 kuna
po jedinici udjela mesa, što je oko 9 kuna po kilogramu žive vage.
Rok za podnošenje ponuda je sedam dana od objave Poziva, a prijave
se dostavljaju na adresu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i
vodnog gospodarstva.
Pravo za podnošenje ponuda imaju pravne osobe registrirane za
obavljanje klanja junadi i svinja koje raspolažu sa dostatnim
rashladnim prostorom za čuvanje otkupljenih količina mesa.
Otkupljivač je dužan u ponudi navesti iznos troškova sufinanciranja
otkupa i skladištenja po referentnom grlu (grlo teško 500 kilograma
žive vage) utovljene junadi ili svinja.
Razmatrat će se isključivo ponude po referentnom grlu koje mogu biti
najviše 1.500 kuna kod junadi, odnosno 1.000 kuna kod svinja.
Ponudu je moguće podnijeti za sve ili samo pojedine kategorije
životinja, a otkupljivač u ponudi mora navesti planirani broj grla za
otkup pri čemu taj broj ne može biti manji od 200 niti veći od 1.500
komada junadi, te manji od 1.000 niti veći od 5.000 komada svinja.
Maksimalni broj grla koja se mogu otkupiti od pojedinog proizvođača
je 50 komada junadi i 200 komada svinja.
Kako su objavili iz Ministarstva, otkupljivač mora meso zaklanih grla
držati u rashladnom prostoru minimalno 120 dana, a početak se računa
od isteka 15. dana od dana potpisivanja ugovora zaključenog s
Ministarstvom. U razdoblju obveznog držanja mesa u rashladnom prostoru
otkupljivač ne smije staviti meso na tržište. Također, otkupljivač je
dužan vlasniku junadi ili svinja u roku od 30 dana od isporuke
isplatiti cjelokupnu vrijednost isporučenih grla.
(Hina) xtp yds
(Hina) xtp yds