ZAGREB, 8. veljače 2004. (Hina) -
ZAGREB, 8. veljače 2004. (Hina) - #L#
SISAK - Sisačko-moslavački Županijski odbor HSS-a odlučio je da će 27.
veljače u Kutini održati skup općinskih, gradskih i županijskih
vijećnika te stranke na kojem će se raspravljati o platformi HSS-a za
iduće lokalne izbore, izvijestila je danas predsjednica Županijskog
odbora HSS-a Marijana Petir. Na skupu u Kutini razmotrit će se koliko
su ostvareni planovi stranke u općinama, gradovima i Županiji u
proteklom razdoblju, a utvrdit će se i planovi HSS-ove politike i
jačanja stranačkih organizacija u Sisačko-moslavačkoj županiji.
ZAGREB - Godišnja skupština Hrvatskog društva pisaca (HDP) održana je
danas u novim prostorijama tog društva u Basaričekovoj ulici u
Zagrebu. Izvješćujući o radu Društva u proteklom razdoblju, od
njegova osnutka, predsjednik HDP-a Velimir Visković podsjetio je kako
je u rujnu 2002. skupina književnika izrazila nezadovoljno statusom u
Društvu hrvatskih književnika (DHK), te je i izašla iz njega, a u
listopadu te godine osnovala je Društvo hrvatskih pisaca. Ta udruga
danas ima 147 članova. Kao prošlogodišnje uspjehe Društva hrvatskih
pisaca istaknuo je nastavak izlaženja časopisa koje uređuje:
Relations, Književna Republika, Europski časopis.
DUBROVNIK - Tradicionalnim spuštanjem svečeva barjaka s Orlandova
stupa u Dubrovniku je danas završila najveća dubrovačka svečanost -
Festa svetoga Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika. Uz zvuke Gradske
glazbe te Dubrovačke trombunjere okupljeni puk ispred crkve sv. Vlaha
pozdravio je rektor parčeve crkve don Toma Lučić., podsjetivši na
tradiciju slavljenja dubrovačkog parca - svetoga Vlaha, a koja seže
tisuću godina unatrag, u godinu 971. godinu, kada je, po predanju, u
noći između 2. i 3. veljače sv. Vlaho spriječio mletački napad na
Dubrovnik.
VINKOVCI - U izdanju vinkovačkoga Gradskog muzeja ovih je dana iz
tiska izašla knjiga Ivane Ožanić "Olivijina cibalitanska kuharica", a
riječ je o knjizi rimskih recepata jela, slastica i pića. Recepti su
sastavljeni po uzoru na recepte rimskih autora Apicija i Katona, a u
uvodu knjige autorica piše o rimskoj prehrani i običajima za stolom.
Rimska kuharica donosi 20-ak recepata na latinskom jeziku, uz prijevod
na hrvatski, i upute za pripremu prilagođenu današnjoj kuhinji.
(Hina) gg
(Hina) gg