VINKOVCI, 8. veljače 2004. (Hina) - U izdanju vinkovačkoga Gradskog muzeja ovih je dana iz tiska izašla knjiga Ivane Ožanić "Olivijina cibalitanska kuharica", a riječ je o knjizi rimskih recepata jela, slastica i pića.
VINKOVCI, 8. veljače 2004. (Hina) - U izdanju vinkovačkoga Gradskog
muzeja ovih je dana iz tiska izašla knjiga Ivane Ožanić "Olivijina
cibalitanska kuharica", a riječ je o knjizi rimskih recepata jela,
slastica i pića.#L#
Recepti su sastavljeni po uzoru na recepte rimskih autora Apicija i
Katona, a u uvodu knjige autorica piše o rimskoj prehrani i običajima
za stolom.
Rimska kuharica donosi 20-ak recepata na latinskom jeziku, uz
prijevod na hrvatski, i upute za pripremu prilagođenu današnjoj
kuhinji.
"Olivijina cibalitanska kuharica" bit će predstavljena na prigodnoj
zabavi koja će se, pod nazivom "Proslava februarskih Ida", održati u
četvrtak, 12. veljače, u hotelu "Plus" u šumi Kunjevcima nedaleko od
Vinkovaca.
Na današnjemu vinkovačkom području u doba Rimskoga Carstva, u drugom
stoljeću nakon Krista, osnovano je veće gradsko naselje, a za cara
Karakale (198.-217.) dobiva status kolonije (Colonia Aurelia Cibalae).
Zahvaljujući prometnom položaju i glavnoj cesti koja je povezivala
istočni i zapadni dio Rimskoga Carstva, postaje važnim rimskim
uporištem, a u njemu su rođena i dva rimska cara - Valentinijan i
Valens.
(Hina) xžd ysp
(Hina) xžd ysp