PARIZ, 5. veljače 2004. (Hina/AFP) - Institut za visoke studije okusa, gastronomije i umjetnosti serviranja stola (IHEGGAT), već nazvan ?Harvardom okusa?, osnovan je u Francuskoj gdje ga je otvorio državni tajnik u ministarstvu malog
i srednjeg poduzetništva Renaud Dutreil.
PARIZ, 5. veljače 2004. (Hina/AFP) - Institut za visoke studije okusa,
gastronomije i umjetnosti serviranja stola (IHEGGAT), već nazvan
?Harvardom okusa?, osnovan je u Francuskoj gdje ga je otvorio državni
tajnik u ministarstvu malog i srednjeg poduzetništva Renaud Dutreil. #L#
Institut, koji će prve studente primiti u jesen 2004. , djelovat će u
skopu sveučilišta u Reimsu, a njegovi će suradnici biti i veliki
šefovi kuhinja Alain Ducasse i Gerard Boyer (kojima je poznati vodič
Michelin dodijelio tri zvjezdice), te velike kuće kao Champagne,
Bordelais i Cognac.
Dutreil je na konferencijii za novinare naglasio?međunarodnu
opredjeljenost? Instituta koji bi trebao u inozemstvu širiti
tradicionalne francuske vrijednosti.
?Gastronomija, umjetnost serviranja stola, know-how svih vještina
vezanih uz nepce, enologija, sve to stvara umjetnost življenja a
istodobno i gospodarsku djelatnost koja može blistati u svijetu,
stvarati radna mjesta i razvijati našu zemlju?, rekao je Dutreil.
S poračunom od 400.000 eura godišnje, IHEGGAT planira u prvo vrijeme
upisati šezdesetak studenta od kojih bi najmanje 50 posto trebali biti
stranci.
(Hina) xrt ybcav
(Hina) xrt ybcav