VETOVO, 7. siječnja (Hina) - Zahvaljujući višednevnim niskim temperaturama koje su nekoliko dana uzastopno bile niže od sedam stupnjeva Celzijevih danas je u kutjevačkom vinogorju počela ledena berba traminca i graševine na površini
od šest i pol hektara na lokaciji Hrnjevca, Vetova i Vinkomira koji se nalaze na više od 300 metara nadmorske visine na obroncima Krndije i Papuka.Unatoč iznimno niskim temperaturama, berba je okupila veliki broj berača koji će ledene grozdove brati nekoliko dana. Pod ledenom berbom ukupno je šest i pol hektara površina s kojih će se dobiti oko dva vagona grožđa, odnosno 20.000 do 25.000 ledenog mošta. Iako je protekla vinogradarska godina bila teška, upravo zbog suše nije bilo bolesti na grožđu te je ono iznimno zdravo, a sladori nevjerojatno visoki čemu je pridonio veliki broj sunčanih dana.
VETOVO, 7. siječnja (Hina) - Zahvaljujući višednevnim niskim
temperaturama koje su nekoliko dana uzastopno bile niže od sedam
stupnjeva Celzijevih danas je u kutjevačkom vinogorju počela ledena
berba traminca i graševine na površini od šest i pol hektara na
lokaciji Hrnjevca, Vetova i Vinkomira koji se nalaze na više od 300
metara nadmorske visine na obroncima Krndije i Papuka.
Unatoč iznimno
niskim temperaturama, berba je okupila veliki broj berača koji će
ledene grozdove brati nekoliko dana. Pod ledenom berbom ukupno je šest
i pol hektara površina s kojih će se dobiti oko dva vagona grožđa,
odnosno 20.000 do 25.000 ledenog mošta. Iako je protekla vinogradarska
godina bila teška, upravo zbog suše nije bilo bolesti na grožđu te je
ono iznimno zdravo, a sladori nevjerojatno visoki čemu je pridonio
veliki broj sunčanih dana.#L#
"Ove smo godine prvi u Hrvatskoj krenuli s ledenom berbom traminca i
graševine koju već treću godinu ostavljamo za ledeno vino. Godina će
biti rekordna po količinama, ali i sladorima koji dosežu i 43 posto
sladora u bobama, što će dati ledeno visoko ekstraktno vino ponešto
većih kiselina nego što je uobičajeno kod predikata" ističe Ivica
Perak, glavni enolog Kutjeva d. d., dodajući kako takva vina moraju
dozrijevati u podrumu oko osam mjeseci prije plasiranja na tržište.
Kutjevački tehnolog Petar Živković pak ističe da su vina ledene berbe,
unatrag nekoliko godina sve traženija na tržištu, osobito onome
zahtijevnijeg ukusa. Takva vina postižu cijenu i do 500 kuna po
butelji, te je ekonomska isplativost proizvodnje predikata velika.
Inače, najskuplje ledeno vino iz arhiva "Kutjevačkih podruma", kako se
doznaje, prije nekoliko godina prodano je na aukciji za 13.500 kuna.
(Hina) vreb ds
(Hina) vreb ds