STUTTGART, 17. listopada 2005. (Hina/dpa) - Osobe koje pate od vrlobolnog oblika artritisa - gihta trebale bi paziti koje povrćekonzumiraju, jer neke vrste, poput primjerice špinata i prokulicasadrže aminokiselinu purin, koja šteti
takvom organizmu, izvijestilisu predstavnici jednog njemačkog medicinskog osiguravajućeg društva.
STUTTGART, 17. listopada 2005. (Hina/dpa) - Osobe koje pate od
vrlo bolnog oblika artritisa - gihta trebale bi paziti koje povrće konzumiraju,
jer neke vrste, poput primjerice špinata i prokulica sadrže aminokiselinu
purin, koja šteti takvom organizmu, izvijestili su predstavnici jednog
njemačkog medicinskog osiguravajućeg društva. Produkt purina je
mokraćna kiselina. Ona u tijelu stvara kristale urata čije odlaganje u
zglobovima uzrokuje napadaje, koji su ponekad vrlo bolni. Konzumiranje većih
količina mesa, morskih plodova, piva i drugih alkoholnih pića, zatim graška,
graha, leće, špinata i prokulica može pogoršati stanje kod osoba koje pate od
gihta.
Da bi osigurali dovoljnu količinu bjelančevina, osobe koje pate od
gihta mogu konzumirati mlijeko, sir i jaja, u kojima ima malo purina.
Giht je poznat još od 5 st. pr. Krista kada je Hipokrat, među ostalim,
savjetovao nekonzumiranje alkohola i poseban režim prehrane.