Ispitivanje instituta za istraživanje javnog mnijenja Eta Meta Research pokazalo je da je postotak Talijanki u dobi od 25 do 35 godina koje bježe od štednjaka u zabrinjavajućem porastu.
Talijanska "mamina" koja je sate i sate provodila u kuhinji i pravila najbolje lazanje, špagete i torteline na svijetu, postala je prava rijetkost. Umjesto nje, nove su Talijanke zaposlene žene koje sve više preferiraju status neudane slobodne osobe, a od kuhinje maksimalno zaziru.
57 posto ispitanih žena priznalo je da su "katastrofalne kuharice". 29 posto ih tvrdi da su u stanju proizvesti nekoliko najjednostavnijih jela, ali da im kuhanje pada strašno teško. Samo ih 17 posto još izjavljuje da ih raduje kuhati za sebe i druge.
31 posto ispitanih izjasnilo se da kad baš mora proizvodi samo jednostavna i brza jela, a 23 posto preferira gotovu hranu iz dubokog smrzavanja, dok ih čak 7 posto živi od gotovih jela iz limenke.
"Mlađe generaciju su kćeri žena iz 1968. Majke im nisu usadile gastronomsku kulturu", drže sociolozi. Hektičan život u velegradovima te pritisci svih vrsta, od egzistencijalnog do vremenskog, od kojih žene pate u sve većoj mjeri, ugrožavaju gurmansku tradiciju velike talijanske kuhinje, tužan je zaključak analize rezultata provedene studije.