Po cijeni od 380 jena (oko 3,50 američkih dolara) od četvrtka se u Japanu može kupiti komad prženog kitovog mesa, i to u lancu restorana Lucky Pierrot u lučkom gradu Hakodateu (otok Hokkaido).
"Okus i sastav (kitoburgera) negdje je između govedine i ribe", izjavio je menadžer tog lanca restorana Miku Oh.
"Ljudi u Hakodateu imaju dugu povijest uživanja u kitovu mesu, tako da se mušterije vesele kušati ga", dodao je.
Japanski planovi da proširi svoje znanstvene programe lova na kitove na 900 kitova godišnje u srijedu nisu naišli na razumijevanje Međunarodne kitolovne komisije, koja je na sastanku u Južnoj Koreji donijela rezoluciju kojom poziva Japan da odmah smanji ulovne kvote.
"Nećemo loviti kitove zato da bi ih jeli, samo ćemo koristiti meso od kitova koji su ulovljeni (ubijeni) za znanstvene eksperimente", rekao je Oh.