LONDON, 8. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Viski više kvalitete, odnosno"single malt", štiti od raka jer sadrži snažan antioksidans kojisprječava pojavljivanje kancerogenih stanica, tvrdi se u studijiiznesenoj u nedjelju tijekom medicinske
konferencije EuroMedLab 2005 uŠkotskoj.
LONDON, 8. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Viski više kvalitete,
odnosno "single malt", štiti od raka jer sadrži snažan antioksidans koji
sprječava pojavljivanje kancerogenih stanica, tvrdi se u studiji iznesenoj u
nedjelju tijekom medicinske konferencije EuroMedLab 2005 u Škotskoj. Neovisni savjetnik koji radi za industriju pića Jim Swan je tijekom
izlaganja ustvrdio kako viskiji kvalitete "single malt" sadrže "više elagične
kiseline od crnog vina".
Ta kiselina navodno ima svojstvo djelovanja poput snažnog "uništavača
slobodnih radikala", koji lome strukturu DNK u stanicama, uzrokujući njihovu
zamjenu kancerogenim stanicama.
"Neovisno o tome da li si čašu viskija priuštite s vremena na vrijeme,
ili ste njegov dobar poznavatelj, činjenica je da vas viski može štititi od
raka, jer je to znanstveno potvrđeno", rekao je Swan.