Otprije je poznato da kokice, da bi eksplodirale, moraju imati točno određenu vlažnost u svojoj škrobnoj bazi, oko 15 posto. No, stručnjaci sa Sveučilišta Purdue spoznali su da tajna uspješnog pucanja kokica leži u strukturi ljuske.
Neispucala zrna imaju propusnu ljusku koja sprječava rast tlaka i slabu strukturu ljuske koja omogućava pucanje.
"Kokice su poput malenih brodova koji eksplodiraju kada tlak dosegne određenu točku", rekao je profesor Bruce Hamaker. "No, ako iz njih iscuri previše vlage, izgube mogućnost pucanja i jednostavno padnu na dno", dodao je.
To otkriće moglo bi pomoći prodavačima da izaberu najbolje vrste ili stvore nove s odgovarajućim ljuskama koje bi za sobom ostavljale malo ili čak nijedno neispucalo zrno.
Znanstvenici, međutim, upozoravaju da je zasad nemoguće otkriti "stare cure" sve dok one ne završe na dnu porcije kokica.