"Jedna od osobitosti ove misije je što ćemo ponijeti talijansku hranu, tradicionalne proizvode regije Lazio kako bi unijeli mirise Italije u Međunarodnu svemirsku stanicu", objasnio je Vittori na konferenciji za novinare u Bajkonuru u Kazahstanu, od kuda posada kreće u petak.
Na jelovniku će biti pecorino della Sabina (tradicionalni ovčiji sir područja Sabina), keksi iz Sant-Anselma, mandolat iz Monti Cimini (kolač od badema), suhi keksi od lješnjaka i eukaliptusov med, objasnio je Franco Bonacina, djelatnik komunikacija Europske svemirske agencije (ESA).
"Radi se o znanstvenom istraživanju. Astronauti će kušati ta jela i odgovoriti na upitnik", precizirao je Bonacina,.
Astronauti koji dugo borave u svemiru često se žale na jednoličnu prehranu tijekom leta.
Istraživanju je svrha obogatiti jelovnik i provjeriti da određeno jelo ne gubi okus i hranljivost u bestežinskom stanju.
Talijanski znanstvenici tvrtke Arsial koji su pripremili istraživanje drže da će "konzumirana tradicionalna jela podsjetiti astronaute na rodni kraj i stvoriti pozitivne emocije" što će popraviti ozračje na ISS-u.
Roberto Vittori i ostali članovi posade, Rus Sergej Krikalev i Amerikanac John Phillips poletjet će u petak u 1,46 po srednjoeuropskom vremenu na svemirskom brodu Sojuz TMA-6 prema ISS-u s kojim će se spojiti u nedjelju.