Nakon sedmogodišnje studije na tisućama pacijenata sa srčanim bolestima i dijabetesom, istraživači su otkrili da dodaci s vitaminom E ne samo da ne sprečavaju srčani udar i rak, već i povećavaju opasnost od srčanog udara.
"Osim što nije djelotvoran, otkrili smo i njegov potencijal da naškodi i zato snažno podržavamo mišljenje da dodatke s vitaminom E ne treba upotrebljavati kod bolesnika s vaskularnim bolestima ili dijabetesom", napisala je voditeljica istraživanja Eva Lonn s kanadskoga sveučilišta McMaster u Hamiltonu.
Studija je objavljena u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA), a temelji se na podacima o 9541 pacijentu starijem od 55 godina, i ispitanom u jednom od 267 centara u kojima se u Sjevernoj Americi i Europi studija provodila.
Svi pacijenti imali su bolesti krvožilnog sustava ili dijabetes, a primali su placebo ili dnevnu dozu 400 IU vitamina E iz prirodnih izvora. Inicijalna je studija trajala nešto više od pet godina, a produžena je na još dvije godine tijekom kojih je 3994 pacijenata nastavilo sudjelovati u istraživanju, a 730 je pristalo na pasivno praćenje.
Ranije studije upućivale su na to da antioksidansi poput vitamina E mogu spriječiti oštećenje stanice i razvoj stanica raka. Osim toga, vjerovalo se da antioksidansi mogu smanjiti gomilanje kolesterola na stijenkama arterija.