Memorandum o razumijevanju o idejnoj i institucionalnoj provedbi tog projekta potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković te predstavnik Njemačkog društva za tehničku suradnju (GTZ) za Hrvatsku i BiH Andreas Clausing.
Konačni rezultat ovog projekta, istaknuo je Čobanković, je zaštita autohtonih mesnih proizvoda, poput kulena ili pršuta, i vina, te usklađivanje sa standardima Europske unije (EU) tih dvaju prehrambenih sektora koji imaju najveće potencijale za razvoj i probijanje na europskom tržištu.
Osnovni cilj projekta, prema Clausingovim riječima, jest povećati konkuretnu sposobnost hrvatskog prehrambenog sektora uoči ulaska Hrvatske u EU.
U sektoru vinarstva projekt će se fokusirati na izradu nacionalne strategije vina, edukaciji proizvođača te osnivanju udruge vinara, zbog njihove bolje suradnje, ali i kako bi zajednički nastupali prema tržištu.
U sektoru prerade mesa, pak, poseban će naglasak, osim na zaštiti autohtonih proizvoda te edukaciji, biti na certificiranju te na prihvaćanju HACCP standarda, nužnih za tržište EU.
Ovaj se projekt temeljni na suradnji započetoj u rujnu prošle godine, kada su GTZ i hrvatska strana započeli analizu sektora koji imaju najviše potencijala te se mogu najbrže razviti i prilagoditi zahtjevima EU.
U prvoj fazi provedbe projekta, do 2006. godine, sredstva će biti namijenjena poticanju poljoprivrednih obiteljskih domaćinstava te malih i srednjih poduzetnika u spomenuta dva sektora, dok će se u drugoj fazi, od 2006. do 2008. godine isto provesti i u preradi voća i povrća.