PARIZ, 14. prosinca (Hina/AFP) - Slijedeće godine u Francuskoj će se
održati Prvi europski kup regionalnih gastronomskih specijaliteta na
kojem će posebne okuse svojih jela predstaviti kuhari iz 273 regija
starog kontinenta.
Takve manifestacije će se održavati svaku druge godine u drugoj
regiji ili zemlji Europe.
Prvom europskom kupu gastronoma zajednički predsjedavaju predsjednik
Vijeća francuske regije Poitou-Charentes (Poatu-Šarant) i čuveni kuhar
Joel Robuchon (Žoel Robišon). Potporu toj manifesdtaciji su dali Savez
europskih regija, Komitet regija Europske unije i druge institucije
Europske unije, Vijeća Europe kao i profesionalne udruge.
Namijenjeno vrednovanju regionalnih proizvoda i kulinarskih vještina
cijelog kontineta, natjecanje će se održati u četiri kategorije:
predjelo, jelo od ribe, jelo od mesa i dessert.
Osim svog gastronomskog značenja, ovom manifestacijom organizatori
žele uputiti "važnu poruku Europe koja poštuje regionalne kulture" i
poljoprivrede "čija je budućnost u kvaliteti", izjavio je predstavnik
organizatora Prvog europskog kupa regionalnih gastronomskih
specijaliteta.
(Hina) mm
140623 MET dec 94
14HHMM MET dec 94
(Hina) mm