RIJEKA, 14. listopada (Hina) - Studijska knjiga "Proizvodnja i promet
prehrambenim proizvodima i pićima u Republici Hrvatskoj" dr. Ante
Starčevića predstavljena je danas na istoimenom skupu održanom u
sklopu Sjeverojadranskog sajma. Podaci izneseni u studiji, kako se
čulo na skupu, imaju za cilj povezivanje kontinentalnih i priobalnih
dijelova naše zemlje, odnosno njezinih proizvođačkih i potrošačkih
područja, jer, rečeno je, Hrvatska ima izvanredne prirodne resurse za
proizvodnju hrane, ali i zajamčeno tržište u njezinim isključivo
potrošačkim područjima, posebice turističkim.
Obradom podataka u studiji, s temeljnim pitanjima što nam treba, a čime
raspolažemo, iznova je potvrđeno da naša zemlja vlastitom proizvodnjom
može u potpunosti zadovoljiti svoje potrebe za velikim brojem proizvoda
što ukazuje na činjenicu da je kod dijela roba nepotreban uvoz za kojim
mnogi trgovci posežu, kazala je stručna suradnica Riječke županijske
komore Gorana Tončinić.
Doministar za gospodarstvo dr. Ivan Škoro, istaknuo je turističku
orijentaciju Hrvatske, kazavši kako nema turizma bez hrane za kojom se
potražnja u velikoj mjeri može zadovoljiti vlastitim kapacitetima, što
dosad nije dostatno iskorišteno. Proizvodit bi se moglo znatno više
nego dosad, što bi svakako utjecalo i na smanjenje cijena te onemogućilo
umjetno stvaranje nestašica roba i monopola, kazao je Škoro.
(Hina) rž do
141603 MET oct 94
141603 MET oct 94
(Hina) rž do