ZAGREB, 13. rujna (Hina)
BREMERHAVEN - Naslov neslužbenog europskog prvaka u miješanju koktela
za 1995. godinu osvojio je šef svih barmena londonskog Savoya, Peter
Dorelli. Na natjecanju, organiziranom na luksuznom putničkom brodu MS
Europa pred njemačkom lukom Bremerhaven, Dorelli se uspio izboriti u
oštroj konkurenciji iz Francuske, Italije, Austrije, Švicarske,
Švedske i Njemačke, te s koktelom "Elisa", prozvanim po njegovoj
kćeri, osvojiti najviše bodova kod žirija sastavljenog od novinara,
ugostiteljskih stručnjaka i uglednih gurmana iz cijele Europe.
Osnovne sastojke nagrađenog koktela čine 50 posto čistog džina, zatim
rakija od breskve, sok od grapefruita, ogrozdi i smeđi šećer - no
finese pripremanja ostaju tajnom majstora.
Pobjedu u kategoriji bezalkoholnih pića odnio je Gilles Le Lann iz
hotela Crillon u Parizu. Njegov se shake, nazvan "Entre Deux", sastoji
pretežito od kokosovog mlijeka.
Peter Dorelli u Londonu je poznat po svojim egzotičnim koktelima.
Prilikom izbora za Donji dom parlamenta 1992. godine, rođeni je
Rimljanin Dorelli kreirao osvježavajuće koktele u bojama velikih
stranaka.
ANKARA - Problemi razvoja planete i preporuke Konferencije UN o
suzbijanju demografske eksplozije nimalo se nisu dojmile uglednog
građana iz Anadolije, Zije Jasara.
56-godišnji Jasar, otac 38-djece, traži četvrtu ženu kako bi povećao
svoju obitelj. "Financijski dobro stojimo i nismo nikome na teret",
kaže Jasar dodajući da njegove "tri žene nemaju ništa protiv buduće
četvrte, dapače, poštuju njegove želje".
NEW YORK - Autorski par Nicholas Kristof i Sheryl WuDann tvrde u
svojoj najnovijoj knjizi da je tijekom Kulturne revolucije u Kini,
od 1966. do 1976. u restoranima servirano ljudsko meso, budući da su
dužnosnici KP naredili da se jede meso "klasnih neprijatelja".
Knjiga naslovljena "Kina se budi" utemeljena je, tvrdi izdavač TImes
Books, na strogo povjerljivim službenim kineskim dokumentima, koji
dokazuju da se "najveća epizoda kanibalizma u moderna vremena zbivala
upravo 1967. godine u južnoj Kini".
Autorski i bračni par iznosi nadalje da se u restoranima ne samo
serviralo ljudsko meso, nego su pred gostima na kukama za meso bili
uredno obješeni ljudski leševi.
(Hina) sd sd
130137 MET sep 94
130137 MET sep 94
(Hina) sd sd