ZAGREB, 7. prosinca (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) danas je svečano predstavljena edicija "Croatian food 1995/96 - export quide", koju su zajednički izdali M.M. Oziris i Studio B.H.D. d.o.o. iz Zagreba, u suradnji s
HGK-om. Publikacijom, pisanom na engleskom jeziku, želi se međunarodnu javnost upozoriti na hrvatske mogućnosti u poljodjelstvu i prehrambenoj industriji. "Croatian food" namijenjena je poglavito hrvatskim uredima u svijetu, za izaslanstva i poslovne ljude, te hrvatskim tvrkama kojima će poslužiti kao promidžbeni materijal, ali i turistima, znanstvenim institucijama, ministarstvima i komori.
ZAGREB, 7. prosinca (Hina) - U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK)
danas je svečano predstavljena edicija "Croatian food 1995/96 - export
quide", koju su zajednički izdali M.M. Oziris i Studio B.H.D. d.o.o.
iz Zagreba, u suradnji s HGK-om. Publikacijom, pisanom na engleskom
jeziku, želi se međunarodnu javnost upozoriti na hrvatske mogućnosti u
poljodjelstvu i prehrambenoj industriji. "Croatian food" namijenjena
je poglavito hrvatskim uredima u svijetu, za izaslanstva i poslovne
ljude, te hrvatskim tvrkama kojima će poslužiti kao promidžbeni
materijal, ali i turistima, znanstvenim institucijama, ministarstvima
i komori. #L#
"Croatian food" prvijenac je te vrste u Hrvatskoj, prva knjiga koja
je uspjela objediniti znanstveni i laički pristup tematici hrane,
prateći hranu od "tla do tanjura", istaknuo je, predstavljajući
publikaciju, prodekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta dr. Ferdo
Bašić. Bašić je dodao kako je publikacija osobito značajna jer izlazi
u vrijeme kada treba početi obnova gospodarstva i poljoprivrede, ali i
u vrijeme kad Hrvatska stupa na europska i svjetska tržišta hrane.
Publikacija sadrži osvrte hrvatskih stručnjaka i znanstvenika na
pojedine poljoprivredne grane, dajući istodobno pregled najvažnijih
hrvatskih proizvođača hrane, uz posebnu pozornost posvećenu ekološkim
i prehrambenim odlikama hrvatskih tradicionalnih specijaliteta, dodao
je Bašić.
Zahvaljujući svojim posebnostima, Hrvatska nastoji proizvesti hranu
posebne vrijednosti, polazeći od podneblja i tla kao temeljnih
prednosti za proizvodnju visokovrijedne i zdrave hrane, napisao je
jedan od autora ing. Ivica Gaži.
O važnosti knjige govorili su i dekan zagrebačkog Agronomskog
fakulteta dr. Frane Tomić, Vladimir Marić s Prehrambeno-biotehnološkog
fakulteta te glavna urednica knjige Mirjana Marković i dizajner Zlatko
Havoić.
(Hina) bma dd
071850 MET dec 95
(Hina) bma dd