ZAGREB, 13. svibnja (Hina) - O kakvoći vina u skladu s propisima
Europske unije, te o tehnološkom utjecaju na dozrijevanje i aromu
vina, govorili su danas na prvom Međunarodnom sajmu vina i opreme za
vinarstvo i vinogradarstvo dr. Ekkehard Clauss i dr. Gordana Konja sa
Zagrebačkog prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.
U ekonomski razvijenom svijetu vino se ne može zamisliti bez
parametra kakvoće i arome, rekla je dr. Gordana Konja. Na aromu utječe
uzgoj vinove loze, prerada grožđa, proizvodnja i distribucije vina,
izjavila je i dodala da cijeli taj proces treba "držati pod
kontrolom".
Pri zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu djeluje
"Projektna grupa" priznatih stručnjaka sa svrhom pružanja pomoći
hrvatskoj industriji za uvođenje i osiguranje standarda kakvoće ISO
9000, napomenuo je dr. Ekkehard Clauss, savjetnik na
Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.
Prošlih nekoliko godina stručnjaci Prehrambeno-biotehnološkog
fakulteta izrađuju banku podataka arome vine u suradnji s vodećim
svjetskim stručnjacima Francuske, Njemačke i Amerike, napomenula je
dr. Konja. Dodala je da je Fakultet opremljen i osposobljen za
pružanje pomoći hrvatskim vinarima u proizvodnji vina, u skladu sa
zahtjevima osiguranja kakvoće europskog tržišta.
(Hina) bma mc
131600 MET may 95
13HHMM MET may 95
(Hina) bma mc