PRIMOŠTEN, 24. listopada (Hina) - U Primoštenu je danas počeo, trodnevni, 9. susret ugostitelja i hrvatskih turističkih djelatnika u organizaciji Hrvatska obrtnička komora. Skup je okupio 300 ugostitelja i turističkih djelatnika, koji
predstavljaju 13.000 hrvatskih ugostiteljskih obrtnika, te predstavnike ministarstava turizma, financija i gospodarstva, Gospodarske komore madžarskoga grada Vesprema i slovenskog Udruženja obrtnika i Ministarstva turizma BiH.
PRIMOŠTEN, 24. listopada (Hina) - U Primoštenu je danas počeo,
trodnevni, 9. susret ugostitelja i hrvatskih turističkih djelatnika u
organizaciji Hrvatska obrtnička komora. Skup je okupio 300 ugostitelja
i turističkih djelatnika, koji predstavljaju 13.000 hrvatskih
ugostiteljskih obrtnika, te predstavnike ministarstava turizma,
financija i gospodarstva, Gospodarske komore madžarskoga grada
Vesprema i slovenskog Udruženja obrtnika i Ministarstva turizma BiH.
#L#
Susret je otvorio predsjednik Hrvatske obrtničke komore i saborski
zastupnik Josip Šajnović, istaknuvši kako je obrtništvo jedno od
najpostojanijih dijelova gospodarstva, budući da nije opterećeno
velikim dugovima, tehnološkim viškovima i zastarjelim tehnologijama
kao većina velikih industrijskih sustava.
Govoreći o problemima u ugostiteljstvu i turizmu, predsjednik Saveza
strukovnih cehovskih grupa za ugostiteljstvo i turizam Hrvatske
obrtničke komore Pavao Anić je istaknuo kako je taj Savez utjecao na
poboljšanje položaja ugostiteljstva i turizma. Upozorivši i na
nepovoljne uvjete u poslovanju tih obrtničkih grana, podsjetio je na
visoke cijene zakupa poslovnoga prostora te na previsoke komunalne
naknade i druge obveze koje obrtnici moraju plaćati.
Ugostitelji i turistički djelatnici, kazao je, nisu zadovoljni ni s
poreznom politikom koju bi država trebala prilagoditi stvarnim
mogućnostima poreznih obveznika. Naglasio je kako su zbog poremećenih
tržišnih uvjeta, pada kupovne moći domaćih gostiju i potrošača,
posebice zbog čvrstoga tečaja kune, ugostiteljski prihodi sve manji,
te da velik broj ugostitelja posluje na granici podnošljivosti pa ih
zbog toga smeta što se često spominju u negativnu ozračju.
Sudionici skupa će raspravljati i o novom Zakonu o porezu na dodanu
vrijednost, a bit će otvorena i izložba gastronomskih specijaliteta
nakon čega će biti proglašeni i najbolji ugostitelji.
(Hina) fd vkn
241940 MET oct 96
(Hina) fd vkn