VARAŽDIN, 21. listopada (Hina) - Ako tijekom 30 do 40 dana jedete natašte po glavicu luka s crnim, raženim ili kukuruznim kruhom, doživjet ćete preporod, savjetuje R. Vrbanec u "Varaždinskim vijestima". Autor ovog praktičnog savjeta
nigdje ne kaže hoće li se isto tako dobro osjećati i svi oko nas.
VARAŽDIN, 21. listopada (Hina) - Ako tijekom 30 do 40 dana jedete
natašte po glavicu luka s crnim, raženim ili kukuruznim kruhom,
doživjet ćete preporod, savjetuje R. Vrbanec u "Varaždinskim
vijestima". Autor ovog praktičnog savjeta nigdje ne kaže hoće li se
isto tako dobro osjećati i svi oko nas. #L#
No i za takve koji strahuju od jakog i neugodnog mirisa, Vrbanec
nudi zdravo rješenje. Luk se ne mora jesti da bi bio ljekovit.
Primjerice, kod uboda pčele ili ose treba samo staviti krišku
sirovog luka na mjesto uboda. Sok od sirovog luka može se stavljati
na čireve, apscese, kao i na rane od ugriza životinja. Naribani luk
može se koristiti kao oblog za ozebline, a ako ga se udiše, liječi
glavobolju i migrenu. Masaža lukom uspješna je kod išijasa.
Ako vas, pak, miris ne smeta i ne brinete o aromatičnom dojmu što ga
ostavljate na okolinu, onda znajte da sirovi sok od luka snižava
razinu šerćera u krvi, a sirove jutarnje glavice oslobađaju od
kašlja, bolova u prsima, tromosti...
Ipak, upozorava se, luk ne smiju uzimati oni koji imaju želučanih i
žučnih tegoba.
(Hina) ld ld
210214 MET oct 98
(Hina) ld ld