PAZIN, 27. svibnja (Hina) - Velika je zabluda misliti da tajna dobrog pršuta počiva isključivo u postupku obrade i sušenja svinjskih butova. Svinja koja je patila ne daje vrhunski pršut. Sa svinjom ponekad treba i razgovarati, izjavio
je dobitnik Vinistrine zlatne medalje za "istarski pršut" Željko Tominić iz Rujavca kod Pazina za ONL.
PAZIN, 27. svibnja (Hina) - Velika je zabluda misliti da tajna
dobrog pršuta počiva isključivo u postupku obrade i sušenja
svinjskih butova. Svinja koja je patila ne daje vrhunski pršut. Sa
svinjom ponekad treba i razgovarati, izjavio je dobitnik
Vinistrine zlatne medalje za "istarski pršut" Željko Tominić iz
Rujavca kod Pazina za ONL. #L#
Samo pršut svinja othranjenih na "human i prirodan način" može se
smatrati autentičnim istarskim proizvodom - prenosi Tominićeve
riječi autorica napisao "istarskom pršutu" N. Valerjev.
Ako se krmača nije zdravo i prirodno hranila, ako nije omirisala
istarski zrak i kušala ječam i lucerku, ako je za života patila i
bila maltretirana, njezino meso nije za dobar pršut.
Osim zdrave ishrane Tominić svojim krmačama osigurava i stanovanje
u besprijekornim uvjetima - imaju posebnu odaju za spavanje,
posebnu za tovljenje, te malo dvorište za razgibavanje.
U usporedbi s drugima "istarski pršut" ima nekoliko izrazitih
osobitosti. U postupku sušenja ne dimi se, nema kože i špeka. Na
sušenje odlazi nakon suhog soljenja i paprenja, a posebnu aromu
razvija uslijed dugotrajnog zrenja - više od godinu dana.
Zanimljivo je da je "istarski pršut" najteži među pršutima
današnjice.
Samo ako poštuješ životinju ona će ti to vratiti, veli pršutar iz
Rujavca.
(Hina) ld ld
(Hina) ld ld