NEW YORK, 7. ožujka (Hina/AFP)- Sommelieri poznatih američkih restauracija imaju recept za postizanje sobne temperature na kojoj se piju crna vina - korištenjem mikrovalnih pećnica, piše "The New York Times".
NEW YORK, 7. ožujka (Hina/AFP)- Sommelieri poznatih američkih
restauracija imaju recept za postizanje sobne temperature na kojoj
se piju crna vina - korištenjem mikrovalnih pećnica, piše "The New
York Times". #L#
Znalo se da Amerikanci vole piti bijela vina vrlo hladna, a danas
neki žele crna vina tjelesne temperature, brani se pristaša novoga
tehnološkog napretka.
"Ne vidim zašto bi to bilo loše za vino, ali mislim da je bolje da se
to radi s mladim vinom", komentirao je Ralph Hersom, sommelier u
velikoj i popularnoj newyorškoj restauraciji "Le Cirque 2000".
Oni koji se služe tim načinom preporučuju da vino ostane u
mikrovalnoj pećnici od pet do 10 sekundi.
"Mikrovalna pećnica grije molekule vode, glavnog sastojka vina.
Ako se to radi vrlo kratko, najviše 10 sekundi, neće se dogoditi
nikakva kemijska reakcija i ništa se neće pokvariti", tvrdi
Christian Butzke, enolog na najboljoj američkoj školi na kojoj se
proučavaju vina - Sveučilištu "Davis" u Kaliforniji.
Ostali američki sommelieri odlučno odbacuju takvu metodu i daju
prednost perilicima za posuđe: dovoljne su vruće čaše ili
jednostavno kratkotrajno stavljanje boce u stroj za pranje posuđa.
A neki biraju još jednostavnije metode - ručnik ili posudu s toplom
vodom.
No, željama gostiju ponekad je teško udovoljiti. Jedan je gost
nedavno naručio šampanjac bez mjehurića, a drugi je zatražio da mu
natoče voćni sok u Mouton-Rothschild pa da to bude sangria. Odbio
je, međutim, jeftinije vino jer želi piti "dobru" sangriu.
(Hina) rug dgk
(Hina) rug dgk