WASHINGTON, 21. veljače (Hina/AFP) - Rajčica i proizvodi od nje, osobito umak, uvelike smanjuju opasnost od pojave nekih vrsta raka, piše "Jorunal of the National Cancer Institute".
WASHINGTON, 21. veljače (Hina/AFP) - Rajčica i proizvodi od nje,
osobito umak, uvelike smanjuju opasnost od pojave nekih vrsta raka,
piše "Jorunal of the National Cancer Institute". #L#
Proučavanje rezultata 72 istraživanja o djelovanju rajčice na
zdravlje pokazalo je da su "osobe koje jedu više proizvoda od
rajčice manje izložene opasnosti od pojave nekoliko vrsta raka",
među kojima je rak prostate, gušterače, pluća i debelog crijeva,
piše voditelj istraživanja dr. Edward Giovanucci s Medicinskog
fakulteta Harvarda.
Dr. Giovanucci drži da je karotenski pigment antioksidansa koji
rajčicama daje boju najbolja zaštita od raka.
Vezu između tih pigmenata rajčice i raka prostate otkrila je 1995.
ekipa dr. Giovanuccija: kod muškaraca koji jedu proizvode od
rajčice više od deset puta na tjedan opasnost od pojave raka manja
je za trećinu u odnosu prema onima koji ih jedu samo dva puta na
tjedan.
Najnovija istraživanja pokazuju i da obilna konzumacija proizvoda
od rajčice smanjuje opasnost od raka debelog crijeva i rectuma za 60
posto. Dr. Giovanucci ističe kako 10 od 14 istraživanja o
djelovanju rajčice na rak pluća dokazuje da ona smanjuje učestalost
te bolesti.
(Hina) rug bnš
(Hina) rug bnš