FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAJČICA SMANJUJE OPASNOST OD POJAVE RAKA

Autor: ;PRUG;BNOV;RTOM;
WASHINGTON, 21. veljače (Hina/AFP) - Rajčica i proizvodi od nje, osobito umak, uvelike smanjuju opasnost od pojave nekih vrsta raka, piše "Jorunal of the National Cancer Institute".
WASHINGTON, 21. veljače (Hina/AFP) - Rajčica i proizvodi od nje, osobito umak, uvelike smanjuju opasnost od pojave nekih vrsta raka, piše "Jorunal of the National Cancer Institute". #L# Proučavanje rezultata 72 istraživanja o djelovanju rajčice na zdravlje pokazalo je da su "osobe koje jedu više proizvoda od rajčice manje izložene opasnosti od pojave nekoliko vrsta raka", među kojima je rak prostate, gušterače, pluća i debelog crijeva, piše voditelj istraživanja dr. Edward Giovanucci s Medicinskog fakulteta Harvarda. Dr. Giovanucci drži da je karotenski pigment antioksidansa koji rajčicama daje boju najbolja zaštita od raka. Vezu između tih pigmenata rajčice i raka prostate otkrila je 1995. ekipa dr. Giovanuccija: kod muškaraca koji jedu proizvode od rajčice više od deset puta na tjedan opasnost od pojave raka manja je za trećinu u odnosu prema onima koji ih jedu samo dva puta na tjedan. Najnovija istraživanja pokazuju i da obilna konzumacija proizvoda od rajčice smanjuje opasnost od raka debelog crijeva i rectuma za 60 posto. Dr. Giovanucci ističe kako 10 od 14 istraživanja o djelovanju rajčice na rak pluća dokazuje da ona smanjuje učestalost te bolesti. (Hina) rug bnš

(Hina) rug bnš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙