FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SERVIS POSEBNIH NASLOVA FRANCUSKA-VINO

Autor:
Nadnaslov:Znanstveni simpozij u okviru Međunarodnog sajma vina potvrđuje: Naslov: Malo vina ne škodi! Podnaslov:Osobe koje vino piju u umjerenim količinama manje pate od srčanih bolesti i žive duže nego trezvenjaci ili teški uživatelji alkohola, navode znanstvenici, ističući djelotvoran učinak umjerene i redovite potrošnje alkohola koja smanjuje rizik od srčanih bolesti za 20-60 posto. No, kako ističu, za neke i male doze mogu biti opasne. Piše: Nelson GRAVES, Reuter BORDEAUX - Osobe koje piju vino u umjerenim količinama manje pate od srčanih bolesti i duže žive nego trezvenjaci ili teški uživatelji alkohola, priopćili su ovih dana znanstvenici na jednoj francuskoj konferenciji. No znanstvenici tvrde da čak i male doze alkohola za neke mogu biti opasne te da uživanje u alkoholu donosi velike socijalne troškove, u porastu u siromašnim zemljama, koji mogu prerasti fondove zdravstva. Simpozij je održan pod pokroviteljstvom Međunarodnog sajma vina i alkohola u Bordeauxu (Vinexpo), što se svake druge godine održava u ovom gradu na jugozapadu Francuske koji predstavlja izlog industrije vina. Odluka o održavanju diskusije o vinu i zdravlju proizašla je iz zabrinutosti glede porasta pokreta usmjerenih protiv konzumiranja alkohola. No istraživanje koje ukazuje na zdravstvene prednosti koje pruža vino donijelo je dobre vijesti ovoj industriji, koja je pogođena naglim padom potražnje te prevelikom proizvodnjom. Potrošnja crnog vina u Sjedinjenim Državama naglo je porasla za 30% nakon što je 1991. godine na televiziji prikazana emisija u kojoj se govori kako Francuzi unatoč ishrani bogatoj mastima i kolesterolom imaju puno nižu stopu srčanih bolesti od Amerikanaca. Znanstvenici su na simpoziju izjavili da su nedavna istraživanja pojačala uvjerenje da umjereno uživanje u vinu - oko dvije čase dnevno - umanjuje oboljevanje od srčanih bolesti. Serge Renaud iz Francuskog nacionalnog zdravstvenog instituta u Lyonu, ističe da umjerena i redovna potrošnja alkohola umanjuje rizik od srčanih bolesti za 20 do 60 posto, a rizik od svih uzroka smrti za skoro 20 posto. Međunaslov: Niti jedna namirnica ne štiti kao vino Dok voće i povrće također pomaže u smanjenju srčanih problema, niti jedna namirnica ne zaštićuje od srčanih oboljenja kao vino, kaže Renaud. On je također naveo da vino ima 30-40 posto veći zaštitni efekt protiv srčanih bolesti od piva ili alkoholnih pića. Naočita sposobnost vina da povisi "dobar" i smanji "loši" kolesterol kod umjerenog uživatelja samo je dio ovog objašnjenja. Pokazuje se da tannin spriječava grušanje krvnih pločica. Jean-Marc Orgogozo iz bolnice Pellegrin u Bordeauxu je rekao da oni koji piju tri do četiri čaše vina na dan ne podliježu ili nikakvom ili pak vrlo malom povećanju rizika za izljev krvi u mozak. No stručnjaci upozoravaju na opasnost od stvaranja pojednostavljenih zaključaka da je vino zdravo za svakoga. Patrice Couzigou iz bolnice Haut Leveque u Bordeauxu navodi da genetski faktori, koji se teško identificiraju, čine neke ljude osjetljivijima na alkoholizam i bolesti vezane uz alkohol. Određenu ulogu u tome također igraju i ekonomski i obiteljski faktori. Orgogozo ističe da istraživanja nisu pokazala da li se dobri efekti vina ublažavaju nekim drugim problemima kao što su hepatitis, prometne nesreće ili rak. "Sada bi trebalo upozoriti industriju alkohola da je dužna krivo ne interpretirati znanstvena otkrića," istakao je on. (Hina) br 061449 MET jul 93

(Hina) br

An unhandled error has occurred. Reload 🗙