ZAGREB, 24. lipnja (Hina) - Novim Pravilnikom o klasifikaciji i
kategorizaciji turističkih objekata u Hrvatskoj koji će, kako se očekuje,
stupiti na snagu već tijekom ovog ljeta a obvezna će provedba započeti
iduće godine, hrvatski će se turistički standardi prilagoditi europskim,
najavljuje Ante Mandarić, autor tog projekta te član Radne skupine
utemeljene pri Ministarstvu turizma Republike Hrvatske radi pripreme
konačnog prijedloga tog podzakonskog akta. Time će se, uz već dovršenu
strategiju turističkog razvoja te turistički master plan, u čijoj izradi
sudjeluju austrijski i hrvatski stručnjaci a većim je dijelom financiraju
austrijska vlada te Europska banka za obnovu i razvoj, stvoriti
pretpostavke za usklađivanje hrvatskog turističkog sustava sa europskim.
Najavljenim će se promjenama također omogućiti uspješnije uključivanje
međunarodnih financijskih institucija i privatnih poduzetnika u razvoj
hrvatskoga turizma.
Slijedeći iskustva drugih turističkih zemalja, primjerice Austrije,
Francuske, Italije, Španjolske i djelomice Grčke, sastavljen je novi
prijedlog klasifikacije i kategorizacije objekata koji je sukladan
inozemnoj praksi te će se, s obzirom na propisane minimalne tehničke i
druge uvjete, turistima u svakoj vrsti objekta jamčiti očekivana usluga.
Novim se rješenjima, ističe Ante Mandarić, potiče unapređenje kvalitete a
istovremeno i transformacija turističke ponude. Tome posljednjem sasvim će
sigurno najviše pridonijeti poticanje poduzetništva u turističkoj
djelatnosti. Dok je, primjerice, prema dosadašnjim rješenjima hotel morao
imati najmanje 15 smještajnih jedinica a hoteli A i L kategorije čak 6O te
obvezno i bazen, prema novim rješenjima hotelom može biti i objekt koji ima
najmanje pet soba a u dvije najviše kategorije najmanje deset soba. Kako
iskustva drugih zemalja, primjerice Austrije, pokazuju da upravo obiteljski
hoteli prednjače udobnošću, ugođajem i komforom, to se očekuje da će
otvaranje takvih mogućnosti u hrvatskom turizmu značiti istinski pomak
prema kvaliteti i postupnom "odumiranju" turističkih mastodonata
neprimjerenih ukusu suvremenog potrošača.
Zamjenjujući nekadašnje slovne oznake u razvijenim turističkim zemljama
uobičajenim zvjezdicama te iskazujući veličinu brojem soba a ne postelja,
hoteli ubuduće neće imati obvezu posluživanja hrane već samo usluga
smještaja i doručka. Propisujući standarde u opremi koji su važni za
sigurnost i udobnost gosta te kvalitetu usluge, sve se ostalo prepušta
poduzetničkoj snalažljivosti i ambicijama.
Zavisno od opremljenosti i sadržaja određivale bi se kategorije kojih, kad
je riječ o hotelima ima pet (nekadašnje A i L kategorija označavale bi se
sa četiri odnosno pet zvjezdica), u turističkim apartmanima četiri,
turističkim rezidencijama samo jedna (riječ je o najvišoj kategoriji
smještaja u dosadašnjim turističkim naseljima koja bi se označavala sa pet
zvjezdica). Pansioni i moteli te kampovi, kuće i stanovi za odmor
razvrstani su u tri, a sobe za iznajmljivanje i restauranti u četiri
kategorije. Minimalne uvjete i kategorizaciju objekata do tri zvjezdice
provodit će, prema ovom prijedlogu, nadležni organi županija na tim
područjima dok bi objekte sa četiri i pet zvjezdica kategoriziralo
Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Svake tri godine dodijeljena bi
se kategorija preispitivala.
S obzirom da ovaj pravilnik, čija je izrada započeta još prije četiri
godine pa je zbog rata privremeno zaustavljena, nije rađen za ratne ni
poratne prilike a pretpostavlja i veću kupovnu snagu stanovništva, to će se
raniji jednogodišnji rok za obveznu prilagodbu vjerojatno produžiti na tri
godine, ističe Mandarić. Pritom treba istači da će u nekim slučajevima,
koji zahtijevaju graditeljske ili neke druge teže izvedive preinake biti
dozvoljena i prijelazna rješenja. Turistički djelatnici, s obzirom na to
da su dijelu ratom uništenih ili oštećenih objekata potrebni investicijski
zahvati, pokazuju veliko zanimanje za novu klasifikaciju i kategorizaciju a
u Istri su, primjerice, već započele pripreme za njihovu provedbu.
(Hina) ds
240911 MET jun 93
(Hina) ds