ZAGREB, 12. svibnja (Hina) - O kavanama kao dijelu identiteta i
neponovljivog šarma Beča govorio je večeras prof. Frane Dulibić u
Europskom domu u Zagrebu, a u sklopu Tjedna Austrije u Zagrebu, tijekom
kojega se nizom priredbi i predavanja Austrija predstavlja Zagrepčanima.
Svoju prvu kavanu Beč je dobio 1683. godine, zahvaljujući tomu što je
njezin vlasnik Franz Georg Kolschitzky, podrijetlom iz Sombora, bio
posrednik-trgovac između Bečana i Turaka u vrijeme njihova zadnjeg
opsjedanja grada. Poslije svog odlaska Turci su, pojasnio je prof.
Dulibić, trgovcu Kolschitzkom ostavili nekoliko vreća kave, što je on
spretno iskoristio i osnovao kavanu. Uz kavu, koja se u njegovoj kavani
sladila medom, a ne šećerom, služilo se i pecivo polumjesečasta
oblika - kifle.
Vremenom su se počela razlikovati tri tipa kavana, kavane u klasičnom
smislu, kavane-slastičarnice i kavane-restauranti. U jednoj od
najstarijih bečkih kavana, cafeu "Hubelka" i danas se, kazao je Dulibić,
njeguje duh starog Beča, sa šarmom patine i druženja stalnih gostiju,
ali pomalo načet dolaskom brojnih turista. Svaka je bečka kavana uvijek
imala svoj "image" i okupljala publiku sličnih zanimanja i životnih
svjetonazora. Sudeći po riječima večerašnjeg predavača tako je i danas.
Primjerice, novinari se okupljaju u kavanama "Salzgries" i
"Griensteidl", a svoje kavane, uz ostale, imaju studenti, umjetnici i
političari.
Bečke su kavane, rekao je Dulibić, "dnevni boravci grada" i zadržale
su svoj stari šarm, samo ponekad narušen nekim zahvatima arhitekata.
(Hina)
132100 MET may 93
(Hina)