TOKIO, 17. travnja (AFP/Hina) - Sovjetski predsjednik Mihail
Gorbačov bio je lišen votke prilikom velikog carskog banketa
organiziranog njemu u čast u utorak navečer u Tokiju. Naime,
procijenjeno je kako konzumiranje tako "jakog" pića ne bi
odgovaralo rafiniranom okusu francuske kuhinje odabrane za tu
priliku. To se doznaje od jednog službenika carske palače.
Kao nadomjestak, na jelovniku je bio kavijar kombiniran s
guščjim jetrima i školjkama "St. Jacques" u lisnatom tijestu.
Prije toga na jelovniku je bio japanski consomme od "gnijezda
morskih lastavica"' i riba pripremljena sa sakeom (japanskom
rakijom), koja se prema originalnom francuskom receptu priprema
s crvenim vinom.
Za glavno jelo odabrana je pečena janjetina sa zelenom
salatom, a kao dessert sladoled. Sve to uzvanici su zalijevali
vinima "Corton Charlemagne" iz 1981. godine, "Chateau Lafitte
Rotschild" iz 1978. godine i šampanjcem "Perignon de Moet et
Chandon" iz 1982. godine, ne računajući razne "dižestive".
Tijekom večere čula se brižljivo odabrana glazba: djela
Čajkovskog i Rimski-Korsakova izmjenjivala su se sa zvucima
tradicionalne japanske glazbe.
(Hina) mm
170000 MET apr 91
(Hina) mm