Mala općina od nešto preko tisuću stanovnika ima čak šest registriranih pogona za proizvodnju kobasica, koji se proizvode po posebnoj recepturi od ručno sječenog svinjskog, ovčjeg i goveđeg mesa mariniranog u vinu s majčinom dušicom i češnjakom. Tradicija proizvodnje kobasica datira od 17. stoljeća kada se po tom receptu počela raditi u lokalnom pavlinskom samostanu.
“S registriranih šest proizvođača suhomesnatih proizvoda mi smo rekorder s obzirom na broj stanovnika”, s ponosom ističe načelnik općine Mario Bratulić.
Oni proizvedu desetak tisuća komada pršuta i oko stotinu tona istarskih kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda godišnje. Ove godine očekuju da će istarska kobasica dobiti europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.
Ti se proizvodi prodaju diljem Hrvatske i Europe, a dio završi i u nekoliko restorana agroturizma za goste koji odsjedaju u 80-ak vila s bazenima koliko ih ima na području općine.
Općina je 2013. godine pokrenula Međunarodni sajam “S klobasicom u Europu”, koji će se ove godine osim u Bruxellesu predstaviti i u New Yorku.
Načelnik Bratulić ističe da na proljetnom sajmu koji se održava u ožujku bude od 12 do 15 tisuća posjetitelja, a isto toliko ih bude i na sajmu koji se održava potkraj ljeta.
Na prijemu u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu koji su organizirali HDZ-ovi zastupnici Davor Ivo Stier, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, okupili su se brojni gosti, zastupnici i diplomati koji su imali priliku kušati istarske suhomesnate proizvode i vina.