FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ključ uspjeha lanaca opskrbe su nove tehnologije i kvalitetna radna snaga

Autor: Tanja Pernička

ZAGREB, 13. lipnja 2024. (Hina) - Ključ uspjeha lanaca opskrbe je sposobnost brze prilagodbe, uvođenje novih tehnologija, kvalitetna radna snaga te primjena održivih praksi u poslovanju, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu  "Logističko - distributivni izazovi u opskrbnom lancu" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Direktorica Sektora za trgovinu HGK Maja Bogović je kazala kako uspješnost svakog trgovačkog društva uvelike ovisi o efikasnosti njegovog distributivnog - logističkog lanca koji je u zadnje vrijeme doživio niz promjena.

"Dobava roba s Dalekog istoka doživjela je promjenu ruta što je za posljedicu imalo i još uvijek ima kašnjenja brodova, ali i oscilacije cijena prijevoza, dok su kraći logistički lanci pod velikim pritiskom zbog nedostatka kvalificirane radne snage", istaknula je.

Iznijela je i podatke iz ankete o radnoj snazi koju je HGK provela među svojim članicama i koji su pokazali da su izazovi u pronalasku kvalificirane radne snage u logističko-opskrbnom lancu jedan od najvećih problema. Naime, 45 posto anketiranih tvrtki smatra da su zanimanja iz područja logistike i distribucije deficitarna.

U anketi koju je ispunilo 176 tvrtki, od kojih je gotovo polovica iz sektora trgovine, jedna od pet tvrtki izjavila je da očekuje da će u sljedeće dvije godine najveća potražnja biti upravo za zanimanjima u području logistike i distribucije.

Nedostatak radne snage, kako je istaknuto na okruglom stolu, industrija sve više nadomješćuje robotizacijom i automatizacijom.

Automatizacijom do ušteda

Suosnivač tvrtke Gideon Brothers Kruno Stražanac je kazao kako pojedini procesi u logističko-distributivnim centrima, odnosno samom skladišnom poslovanju još uvijek nisu automatizirani, do njih nije došla fleksibilna industrijska automatizacija, što uzrokuje visoke operativne troškove.

Primjenom robotike, odnosno integracijom fleksibilne automatizacije, kako je naveo, moguće je postići jako veliko snižavanje operativnih troškova, a samim time povećati produktivnost i učinkovitost poslovanja.

Na taj se način do neke mjere može riješiti nedostatak radne snage, jer radnici i roboti moraju raditi zajedno kako bi povećali ukupnu učinkovitost, rekao je.

"Roboti preuzimaju teške i fizički jako zahtjevne poslove, dok radnici preuzimaju nadziranje i upravljanje rada flotom robota što dovodi do zajedničke sinergije koja rezultira manjim brojem pogrešaka, manjim brojem ozljeda na radu, većim zadovoljstvom radnika i puno većom produktivnošću i učinkovitošću i puno većom mogućnošću planiranja budućeg poslovanja", istaknuo je Stražanac.

Vooditelj logistike u Orbico Supply Hrvatska Marko Popović je kazao kako su izgradnjom novog logističkog-distributivnog centra u Gornjoj Zdenčini proširili logističke kapacitete za 43.500 četvornih metara, odnosno 63.000 paletnih mjesta raspoloživih za usluge distribucije ili ugovorne logistike.

Dodatni skladišni kapaciteti, implementacija novih i unaprijeđenih tehničko-tehnološkim rješenja, kontinuirana edukacija logističkih djelatnika kao i dodatno zapošljavanje, kako je rekao, rezultiraju dizanjem kvalitete i konkurentnosti.

Na skupu je istaknuta i važnost sinergije obrazovanja i gospodarstva.

Obrazovanje u logistici, kako je rečeno, sve više se usmjerava na stvaranje vještina koje će omogućiti budućim radnicima prilagodbu i integraciju s robotiziranim sustavima.

Odabir srednje škole, kako je kazala, ravnateljica Srednje škole Jastrebarsko Sonja Stipanović, treba biti vođen mogućnostima zapošljavanja i osamostaljivanja mladih.

Važno je nuditi zanimanja koja su tražena na tržištu rada, povezujući obrazovne institucije s potrebama poslodavaca, istaknula je.

(Hina) xtp yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙