FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnica Vojnić dala podršku DSHV-u na lokalnim izborima u Vojvodini

Autor: Josip Stantić

SUBOTICA, 1. lipnja 2024. (Hina) - Saborska zastupnica i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić pozvala je sunarodnjake da podrže u nedjelju izbornu listu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) na lokalnim izborima u Subotici i Somboru, objavili su hrvatski mediji u Vojvodini.

„Nemojmo propustiti priliku da priliku damo svojima. Nemojmo se zavaravati da tuđinac, samo zato jer ga ne poznajemo, nama želi veće dobro od onoga koji je iz nas iznikao“, priopćila je ona i navela da se glas treba dati DSHV-u.

Po njezinim riječima, HNV ne bi bila snažna institucija da nije bilo potpore DSHV-a koji će i dalje moći zastupati interese hrvatske manjine samo ako bude imao vijećnike u lokalnim parlamentima Subotice i Sombora.

Poziv da se podrži ta stranka na lokalnim izborima 2. lipnja uputio i predsjednik DSHV-a i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, ističući kako je od presudne važnosti da Hrvati budu uključeni u procese donošenja odluka.

»Želimo da kao pitani budemo uključeni tamo gdje se donose odluke i da tražimo jednaka prava, jednaku razinu usluga, od zdravstvenih, obrazovnih preko socijalnih pa do prilika kada je u pitanju gospodarstvo i poljoprivreda i industrija, i obrti i mala i srednja poduzeća«, naveo je Žigmanov.

Pozvao je sugrađane i pripadnike hrvatske zajednice da podrže njihovu manjinsku izbornu listu pod brojem 3. koju je DSHV formirao u koaliciji s bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja.

Stranka hrvatske manjine predstojeće lokalne izbore u Subotici smatra iznimno važnima za budućnost Hrvata i njihovih institucija u Srbiji.

Grad na sjeveru Vojvodine političko je, obrazovno, informativno i kulturno središte hrvatske zajednice, koja je najbrojnija upravo u ovom dijelu Srbije.

DSHV je izbornom povjerenstvu predao listu sa 67 kandidata pod nazivom „Za pravednu Suboticu! – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Stranka pravde i pomirenja – Tomislav Žigmanov“.  

Osnutak Hrvatskog školskog centra sa sjedištem u Subotici i hrvatske drame u gradskom Narodnom kazalištu, dostupnost usluga jaslica i vrtića napose u seoskim naseljima, te rješavanja prostornog pitanja za hrvatski centar „Bunjevačko kolo“, među najvažnijim su projektima za koje će se DSHV boriti u lokalnoj skupštini Subotice.

U prethodne četiri godine stranka je imala dva vijećnika u gradskom parlamentu i nije bila dio vladajuće većine koju su činili Srpska napredna stranka i Savez Vojvođanskih Mađara.

Subotica je sjedište Hrvatskoga doma – Matice i triju profesionalnih institucija hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća, ustanove „Hrvatske riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Lokalni izbori bit će održani u nedjelju 2. lipnja u 88 gradova i općina Srbije.

U njima će, samo u Subotici, sudjelovati i do sada neparlamentarna stranka pod nazivom Demokratska zajednica Hrvata koja ima svoje kandidate na koalicijskoj listi građanskih stranaka „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković“.

(Hina) xjsta ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙