FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humor i Češka - tematski programi Animafesta

Autor: Duška Gerić Koren

ZAGREB, 31. svibnja 2024. (Hina) - Svjetski festival animiranog filma, Animafest, koji se održava od 3. do 8. lipnja, dio programa posvetio je humoru, a u posebnom fokusu festivala bit će animacijska kinematografija Češke, dijelom zbog slavnog češkog humora, a dijelom zbog jedne od najstarijih animacijskih tradicija.

Tematski program posvećen humoru čini šest cjelina oblikovanih u skladu s različitim vrstama humora. Prva je posvećena slapsticku, odnosno gegu – neverbalnoj, fizičkoj komici koja počiva na presudnoj komponenti pravovremenosti, a često u sebi sadrži i subverzivne, društvenokritičke elemente. U toj će cjelini biti prikazano petnaest animacijskih klasika nastalih u rasponu od 1972. do 2014. godine u Mađarskoj, Francuskoj, Kanadi, Nizozemskoj, V. Britaniji, SAD-u, Kini, Argentini i Norveškoj.

Druga cjelina bavi se crnim humorom, mahom svojstvenim filmovima nastalima u protekla dva desetljeća, dok treća obuhvaća filmove apsurdnog humora.

Ironija, cinizam i kalamburi obilježja su četvrte programske cjeline, u kojoj će publika, uz ostalo, moći pogledati "Sezonu zečeva" Chucka Jonesa i 121. epizodu La Linee Osvalda Cavandolija.

Peta cjelina, posvećena satiri, obuhvaća filmove legendarnih autora, među kojima su Nedeljko Dragić i Borivoj Dovniković Bordo, dok se posljednja bavi "humorom na vlastiti račun" ljudske vrste, odnosno smiješnim stranama naše prirode.

Animacijska kinematografija Češke ove je godine u posebnom fokusu Animafesta, ističu organizatori, dijelom i zbog slavnog češkog humora, bliskog i omiljenog na našem području, ali ponajprije zbog jedne od najstarijih animacijskih tradicija koja je umnogome utjecala i na formaciju slavne Zagrebačke škole crtanog filma, a koja je tijekom svoga postojanja nastavila njegovati snažne umjetničke veze s češkim autorima i studijima. Izbor potpisuje Pavel Horáček, programski direktor festivala Anifilm u Liberecu.

Češka animacija bit će predstavljena u sedam cjelina, od kojih se prva bavi humorom u češkim animiranim filmovima.

Druga cjelina prikazuje suvremenu češku animaciju čiji se uspjeh u velikoj mjeri temelji na studentskim filmovima, u trećoj su zastupljeni klasici, a četvrta donosi 'best off' bogate karijere Jana Švankmajera.

Peta cjelina predstavlja dva restaurirana klasika Jiříja Barte - "Svirač iz hamelina" (1986) i "Nestali svijet rukavica" (1982), a preostale dvije projekcije posvećene su mlađim gledateljima s izborom kratkometražnih filmova pod naslovom "Slatka stvorenja" i dugometražnim "Tony, Shelly i čarobno svjetlo" Filipa Pošivača.

(Hina) pp ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙