Tu preporuku treba potvrditi Vijeće Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) krajem lipnja, nakon čega se Kvarner može službeno proglasiti Europskom regijom gastronomije u 2026. godini, stoji u priopćenju Turističke zajednice Kvarnera.
Predstavnici IGCAT-a iz Finske, Norveške, Velike Britanije, Slovenije i Španjolske obilazili su regiju Kvarnera četiri dana i procijenili spremnost regije za tu titulu. Povjerenstvo, na čelu s predsjednicom instituta Diane Dodd, činilo je sedam međunarodnih stručnjaka, redom iz europskih regija koje su bile nositelji titule, ali i onih koje su trenutni ili budući nositelji titule.
Domaćini su povjerenstvo upoznali sa svim kvarnerskim subregijama, a članovi su posjetili lokalne proizvođače i uzgajivače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, maslinike, vinarije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, lokalne tržnice, restorane i mnoge druge kvarnerske atrakcije.
Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov ustvrdila je da je ovaj dan bio kruna višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. "Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije", navela je. Članovi povjerenstva bili su, kaže, impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine.
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ustvrdio je da se ova županija, jedna od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, kad se sagleda raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija.
"Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja - kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara", rekao je.
Titulu Europske regije gastronomije svake godine nose po dvije europske regije, a odabire ih institut IGCAT.