FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK odobrila izuzeće o obvezi ostavljanja zemljišta na ugaru

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 13. veljače 2024. (Hina) - Europska komisija je u utorak odobrila djelomično izuzeće poljoprivrednicima od pravila zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kojima ih se obvezuje da određeni dio svog obradivog zemljišta ostave neproduktivnima.

Da bi dobili potporu iz proračuna EU-a, poljoprivrednici moraju poštivati određne ekološke uvjete za zaštitu klime. Uvjetovanost se primjenjuje na gotovo 90 posto korištenih poljoprivrednih površina u EU-u i igra važnu ulogu u uvođenju održivih poljoprivrednih praksi.

Uredba, koju je Komisija donijela nakon rasprava s državama članicama, stupa na snagu 14. veljače i primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja do kraja ove godine, 31. prosinca 2024.

Umjesto da poljoprivrednici EU-a zemljište drže na ugaru ili 4 posto njegove obradive površine ostave neproduktivnom, po novoj uredbi koju je usvojila Komisije smatrat će se da ispunjavaju zahtjev ako na 7 posto svog obradivog zemljišta uzgajaju usjeve koji vežu dušik (kao što su leća, grašak ili bob) i/ili postrne usjeve.

Postrni usjevi su biljke koje rastu između dvaju glavnih usjeva. Ti usjevi mogu služiti kao krmivo za životinje ili kao zeleno gnojivo. Upotreba usjeva koji vežu dušik i postrnih usjeva donosi brojne koristi za okoliš u smislu zdravlja tla, npr. poboljšava bioraznolikost tla i sprječava ispiranje hranjivih tvari. U skladu s ekološkim ciljevima ZPP-a, usjevi se moraju uzgajati bez sredstava za zaštitu bilja.

“Ova mjera nudi fleksibilnost poljoprivrednicima i istodobno ih nastavlja nagrađivati za njihov ključni rad na poticanju sigurnosti hrane i održivosti”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Slijedom masovnih prosvjeda poljoprivrednika diljem EU-a sve je više kritika na račun zelene tranzicije, Zelenog plana EU-a za postizanje klimatske neutralnosti do 2050.  Nekoliko mjeseci prije europskih izbora, Komisija nastoji smiriti nezadovoljstvo poljoprivrednika - nedavno je povukla prijedlog o uporabi pesticida, a sada omogućava privremeno izuzeće o korištenju obradivog zemljišta.

Države članice koje žele primijeniti uredbu o odstupanju na nacionalnoj razini moraju obavijestiti Komisiju u roku od 15 dana od stupanja na snagu Uredbe kako bi poljoprivrednici bili obaviješteni što je prije moguće.

Komisija ističe da je odluka pozorno odmjerena kako bi se poljoprivrednicima osigurala fleksibilnost i kako bi im se pomoglo da se suoče s brojnim izazovima s jedne strane i zaštite biološke raznolikosti i kvalitete tla s druge strane.

 

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙