FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povelja "Sjećanje svijeta” za arhivsku građu Dubrovačke Republike

Autor: Baldo Marunčić

DUBROVNIK, 5. veljače 2024. (Hina) - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je u ponedjeljak ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolini Pozniak Povelju o uvrštavanju arhivske građe Dubrovačke Republike na UNESCO-ov popis "Sjećanje svijeta".

Obuljen Koržinek je na svečanosti u atriju dubrovačke palače Sponza podsjetila na to da je UNESCO registar "Sjećanje svijeta" osnovao 1991. godine, kako bi se sačuvali rijetki i ugroženi dijelovi pisane kulturne baštine, koji svjedoče o bogatoj povijesti čovječanstva.

"U središte se stavlja zaštita vrijednih knjiga u knjižnicama i arhivima, kako bi se sačuvala povijesna i kulturna baština, kao što su dokumenti na papiru, mikrofilmovi, tonski zapisi i filmovi te posebno ugrožene i jedinstvene zbirke", rekla je Obuljen Koržinek.

"Količina i kontinuitet građe, a riječ je o 73 arhivska fonda iz razdoblja od 11. do 19. stoljeća, te njegova starost i vrijednost čine Arhiv Dubrovačke Republike jednim od najbogatijih u ovom dijelu Europe, a govori o dosezima jednog grada na Mediteranu i dalekosežnog utjecaja koji se ogledao u kulturnim i trgovačkim kontaktima sa svjetskim vladarima onog doba. Drago mi je da je prvi hrvatski nacionalni upis, prva cjelovita hrvatska kandidatura, upravo ta arhivska građa. Izvršni odbor UNESCO-a ju je prepoznao i podržao upis prošle godine", poručila je Obuljen Koržinek.

Dubrovačko Gradsko vijeće 2024. godinu proglasilo je Godinom UNESCO-ve svjetske baštine u Dubrovniku, budući da se obilježava 45. obljetnica upisa povijesne jezgre na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnica upisa Feste svetog Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, te prošlogodišnji upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na popis "Sjećanje svijeta".

(Hina) xmarb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙