FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Orbanov Fidesz će se pridružiti konzervativcima u Europskom parlamentu

Autor: Alen Kozina

RIM, 1. veljače 2024. (Hina/ANSA) - Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će se nakon izbora za Europski parlament njegova desničarska stranka Fidesz pridružiti skupini Europskih konzervativaca i reformista u kojoj je stranka talijanske premijerke Giorgie Meloni, ključne europske čelnice u pridobivanju Orbana za pomoć EU-a Ukrajini.

Čelnici svih 27 država članica EU-a postigli su u četvrtak dogovor o reviziji višegodišnjeg proračuna, koja uključuje pomoć Ukrajini, čemu se dosad protivio mađarski premijer Viktor Orban. Na izvanrednom samitu u Bruxellesu postignut je dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

Orbanov Fidesz trenutno nije svrstan nakon što je 2021. napustio Europsku pučku stranku (EPP) desnog centra nakon suspenzije zbog navodnog narušavanja  vladavine prava u Mađarskoj.

"Ideja je bila da se pridružimo i ranije, ali u ovom trenutku to ćemo učiniti nakon izbora", rekao je Orban za dnevne talijanske listove la Repubbica i La Stampa nakon summita EU-a u Bruxellesu na kojem je Meloni bila ključna u tome da ga privoli da odustane od veta na 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, izvijestila je talijanska agencija ANSA.

"U svakom slučaju, moj odgovor je da, spremni smo i pridružit ćemo se konzervativcima". ECR, koji je 2009. utemeljio bivši torijevski čelnik, bivši britanski premijer i sadašnji ministar vanjskih poslova David Cameron, uključuje desničarske stranke uključujući španjolski Vox, poljsku Stranku prava i pravde i Švedske demokrate.

Ključna uloga Giorgie Meloni

Izvanredni EU samit sazvan je zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem samitu sredinom prosinca 26 članica postiglo dogovor o pomoći Ukrajini i jedino je je Mađarska bila protiv.

Dogovor je očito postignut prije formalnog početka samita jer je prije toga održano nekoliko sastanaka u užem sastavu. Početak samita je kasnio skoro sat i pol, a nekoliko minuta nakon početka objavljeno je da je dogovor postignut.

Meloni, čelnica desničarske stranke Braća Italije (FdI), bila je "vodeći igrač" u posredovanju s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je doveo do toga da je Budimpešta odustala od veta na paket EU-a od 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, što je omogućilo sporazum između 27 država članica, rečeno je iz ureda talijanske premijerke u četvrtak, izvijestila je ANSA.

Izvori su izrazili "veliko zadovoljstvo" dogovorom postignutim na izvanrednom summitu EU uz jednoglasnu ocjenu da se to nije  unaprijed očekivalo.

Meloni je razgovarala licem u lice s Orbanom dva puta prije početka summita, sa sastankom tijekom noći i još jednim rano u četvrtak, rekli su izvori. "Nije bilo lako, rješenje s 26 članica bilo bi problem, opasan presedan, jako smo naporno radili za rješenje s 27 članica i vrlo smo zadovoljni", rekla je Meloni nakon summita.

Orban i Meloni imaju bliske veze, iako njezina desničarska stranka Braća Italije (FdI) pripada Europskim konzervativcima i reformistima (ECR), dok Fidesz ne pripada niti jednom zastupničkom, klubu nakon što je napustio Europsku pučku stranku.

Europski konzervativci i reformisti (ECR) imali su na početku mandata u Europskom parlamentu 62 od 705 zastupnika, sada imaju 67, a na europskim izborima u lipnju trebali bi ostvariti bolje rezultate nego 2019. godine. 

Prema projekciji Europskog vijeća za međunarodne odnose, europskog think tanka, ECR osvaja 85 mandata. U projekciji se navodi da bi taj broj mogao biti i veći ako im se pridruže zastupnici mađarskog Fidesza

(Hina) xakoz yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙