FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Projekt Scinergy povezuje znanstvenike i poslovnu zajednicu

Autor: Davor Verković

ZAGREB, 23. siječnja 2024. (Hina) - Projekt Scinergy koji bi trebao povezati hrvatsku poslovnu zajednicu s vrhunskim znanstvenicima radi jačanja njihove suradnje i razvoja inovativnih poslovnih rješenja, predstavljen je u utorak na Fakultetu elektronike i računarstva (FER).

Projekt je nastao na temelju suradnje Inovacijskog centra Nikola Tesla, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Svjetske banke. 

Ravnatelj FER-ovog Inovacijskog centra Nikola Tesla Darko Huljenić kazao je kako će  projekt Scinergy  tvrtkama olakšati ekskluzivan pristup ekspertizi znanstvenika u području umjetne inteligencije, energetike, elektrotehnike, biotehnologije, hrane, medicine i drugih.

"Stručnjaci koji dolaze s prestižnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj žele pomoći tvrtkama da postanu inovativnije i konkurentnije, pridonoseći rastu hrvatskog gospodarstva. Sudjelovanje tvrtki i znanstvenika u projektu je besplatno", rekao je Huljenić, dodavši kako je taj projekt idealna prilika i za jednu i za znanstvenike i gospodarstvenike.

Istaknuo je, naime, da  u Hrvatskoj oni i sada surađuju, no i kako nedostaje kontinuitet i održivost te suradnje.

"Nedostaje nam kvalitetna kontinuirana komunikacija. Scinergy će upravo biti platforma da se u početku povežu potrebe i mogućnosti. Potrebe su ono što industriji treba da bude konkurentnija, inovativnija, održivija i da kontinuirano imamo razvoj u Hrvatskoj, dok je znanost ta koja proizvodi rezultate, ali često nema adekvatnog sugovornika", istaknuo je  Huljenić. 

Projekt se, naveo je,  provodi u okviru ICENT-ovog programa Nuqleus, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a riječ je o pilotu globalnog projekta Europske komisije koji provodi Svjetska banka u suradnji s međunarodnim partnerima London Business School i Massachusetts Institute of Technology. Nakon što taj europski projekt bude testiran u Hrvatskoj, bit će prilagođen za što uspješniju daljnju globalnu primjenu.

Za višeg  stručnjaka za privatni sektor Svjetske banke Todora Milchevskog  ideja projekta je da se privatni sektor upozna s kojim potencijalom raspolaže znanstveni sektor, koja je to oprema, infrastruktura, ljudski resursi, dok se s druge strane znanstveni sektor treba upoznati s problemima koje muče privatnike. Istaknuo je da bi provedbom projekta trebalo doći do njihove suradnje, a sve bi rezultiralo poboljšanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. 

"Ovo je pilot projekt, ideja je da privatni sektor i znanstvenici zajedno surađuju i da rade na nekakvim konkretnim problemima, ali i na kvalitetnijim prijavama za europsko financiranje", naglasio je Milchevski, dodavši da očekuje da će u sljedećih sedam godina biti više novca iz EU fondova.   

Uspoređujući Hrvatsku sa bogatim europskim zemljama, kazao je da  8,4 posto ovdašnjih poduzeća surađuje sa visokim učilištima, dok je prosjek EU 10,5 posto. 

Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić istaknuo je kako je ulaganje u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj, 2022. godine, bilo najveće do sada - preko milijardu eura u apsolutnom iznosu.   

"Važno je, međutim, da ta ulaganja stvarno doprinose do maksimalnih rezultata", smatra. Meštrić.

"Imamo mnogo politika koje nisu usklađene i ne dovode do toga da se pojačava produktivnost gospodarstva", kaže Meštrić.  

(Hina) xdver yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙